top of page
housing 2.png

huisvandeMens

top

Overal in Vlaanderen en Brussel vind je huizenvandeMens. In Vlaams-Brabant vind je er vijf:

in DiestHalleLeuvenTienen en Vilvoorde.

 

Je kan er terecht voor:

 

Onze dienstverlening is kosteloos en staat open voor iedereen.

 

Je vindt de volledige lijst van huizenvandeMens in Vlaanderen en Brussel op www.deMens.nu

Informatie en documentatie

Je vindt bij ons een uitgebreide bibliotheek met een ruime keuze aan boeken, tijdschriften, brochures, films en educatief (spel)materiaal, over vrijzinnig-humanisme, levensbeschouwing, ethische, filosofische en welzijnsthema’s. Ontlenen is gratis.  
We organiseren informatieve activiteiten en geven voordrachten, ook op aanvraag.
 

Gesprekken

Soms loop je de muren op. Ruzie thuis, problemen op het werk… Of je zit in de knoop. In het huisvandeMens vind je een luisterend oor. De vrijzinnig humanistische consulent nodigt je uit om je situatie eens door een andere bril te bekijken. Zo ontdek je misschien nieuwe mogelijkheden waar je het al lang niet meer verwachtte. De consulent helpt je zoeken, maar jij bepaalt welke weg je kiest. Zo geef je zelf weer zin aan je leven. Ons uitgangspunt is vrijzinnig humanistisch, maar we respecteren jouw persoonlijke opvattingen. De gespreksbegeleiding is volledig gratis. Een individueel begeleidingstraject voor jongeren en volwassenen vanaf 16 jaar. Lees er meer over op de www.deMens.nu

Maak een afspraak voor een gesprek.

Plechtigheden

Er zijn momenten in je leven die zo ingrijpend zijn, dat je ze niet snel vergeet. Momenten waar je samen met je naasten bij stil wil staan. Elkaar het 'ja-woord' geven, de geboorte van je kind of de dood van een dierbare medemens. Of misschien sta je graag even stil bij een nieuwe stap in je leven. Zo'n moment kan je met anderen delen in een plechtigheid. De consulent kan je helpen bij de organisatie en persoonlijke invulling. Lees er meer over op www.deMens.nu


Er zijn ook momenten die we als vrijzinnig humanisten samen vieren, zoals de groeifeesten. Voor de zesjarigen is er het Lentefeest en twaalfjarigen vieren het Feest Vrijzinnige Jeugd. De organisatie ligt meestal bij lokale comités maar de consulenten helpen graag een handje. Meestal zijn deze feesten verbonden met de lessen zedenleer. Maar ook voor kinderen die geen zedenleer volgen bieden we een vrijzinnig humanistisch alternatief met onze 'open feesten'.

Gemeenschapsvormende activiteiten

Geloven doen wij niet in een god, maar wel in de mens. Daarom staan we er voor jou, en voor alle andere mensen. We springen in de bres voor een warme en solidaire samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Onze vrijzinnig humanistische waarden zoals menselijkheid, redelijkheid, gelijkwaardigheid, vrijheid, respect voor diversiteit en mensenrechten betekenen immers niets als we ze niet in de praktijk toepassen. Daarom organiseren wij activiteiten, debatten en themadagen. We komen in actie tegen  onrechtvaardigheid. En natuurlijk vind je ons ook terug als er gefeest wordt…of organiseren we zelf al eens een feestje, als er iets te vieren valt. Niets menselijks is ons vreemd!
check onze activiteiten

Informatie en hulp rond levenseindedocumenten

Rond het levenseinde kan je veel zelf beslissen. Je kunt om euthanasie verzoeken en dankzij de wet op de patiëntenrechten kan je ook elke medische handeling weigeren. Maar wat als je daar niet meer toe in staat bent? Je kunt alles op papier te zetten. Die documenten moeten wel aan alle wettelijke eisen voldoen. In het huisvandeMens kan je kosteloos terecht voor informatie en advies over levenseindebeslissingen, en hulp bij het opstellen van de nodige documenten.

Er is ook een LEIFpunt in onze provincie.

Zin in zinvol vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk bij deMens.nu levert je boeiende ontmoetingen, nieuwe vriendschappen, onvergetelijke ervaringen en echte waardering op. Of het nu bij een van de huizenvandeMens is, of in een van de vrijzinnig humanistische verenigingen: bij ons mag iedere vrijwilliger zichzelf zijn. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes… Bij ons vind je vast wel iets naar je zin!
 

informatie
gesprekken
pechtigheden
gemeenschapsvorming
levenseinde
vrijwilligerswerk
bottom of page