top of page

Ode aan de broosheid

logo van 'Ode aan de broosheid'

Met Ode aan de Broosheid' vestigen we de aandacht op broosheid als positieve menselijke eigenschap. Zo willen we broosheid bespreekbaar maken en al wie zich soms broos voelt een hart onder de riem steken.

We knopen hiermee aan bij de '10-daagse van de Geestelijke Gezondheid'

‘Vertel me […] dat het nut van wankelen

betekent dat je een mens bent

die wat probeert’

Marieke Lucas Rijneveld

Stuur ons jouw inspiratie voor ons gedicht over broosheid

jouw inspiratie voor ons gedicht?

Liz is More schrijft voor ons een gedicht met als titel ‘Ode aan de Broosheid’. Jij kunt haar mee inspireren: menselijke broosheid, wat betekent dat voor jou? Aan welk woorden denk je? Heb je ervaringen over broosheid, zelf of in je omgeving?  Voel jij je  wel eens broos? 

Schrijf ons: één of  enkele woorden, een woordenbrei, korte of  lange zinnen: maakt niet uit. Het hoeft ook niet mooi geschreven te zijn, Liz zal er wel iets moois uit brouwen.

Je kunt woordjes insturen tot 8 september. Op 9 september verzamelen we alles en  bezorgen het aan Liz, die ermee aan de slag gaat.

Oh ja, voor alle duidelijkheid: je schrijft ons in alle discretie, wij publiceren geen namen. Het gaat ons enkel om de inspiratie.

4 oktober: een avond vol broze schoonheid

4 oktove: broze schoonheid in de bibliotheek

Op 4 oktober lanceren we het gedicht 'Ode aande Broosheid' tijdens een avond vol Broze Schoonheid, in de bibliotheek van Vilvoorde. Er worden ook andere gedichten en literaire fragmenten  voorgelezen, gesprokkeld uit de bibliotheekcollectie. De voordrachten worden verzorgd door de afdeling 'Woord' van de Stedelijke Academie. Harpiste Emma Coopman wisselt af met wondermooie broze klanken.  Iedereen welkom om 19u. Gratis, inschrijven is niet verplicht maar als je zeker wilt zijn van een plaatsje doe je het best wel.
meer info en inschrijving

waarom broosheid?

over broosheid en veerkracht

Het motto van de ’10-daagse van de geestelijke gezondheid’ is #samenveerKRACHTig. Waarom brengen wij dan een ode aan de broosheid? Dat lijkt vreemd, maar uiteindelijk schuilt ook in onze broosheid een grote kracht: het besef van onze eigen broosheid verhoogt ons vermogen tot empathie met de kwetsbaarheid van anderen. Dat is de sleutel tot medemenselijkheid. Dat is wat ons #samenVEERkrachtig kan maken. We leven in bewogen en onzekere tijden. Oorlog, klimaatdreiging en coronagolven kruipen onder onze huid. Het doet ons beseffen dat we met zijn allen sterke én ook broze mensen zijn. Het is net dat fragiele dat ons met elkaar verbindt, over functies en maatschappelijke posities heen. Zeker als we erover durven praten. Onze broze kantjes houden ons zacht, bescheiden en menselijk. Ze zorgen er voor dat we ‘mede-mensen’ kunnen zijn, want dankzij onze eigen broosheid kunnen we ons ook inleven in het kwetsbare van anderen.

Ode aan de Broosheid is een initiatief van huisvandeMens Vilvoorde en de moreel consulente van het AZ Jan Portaels. In samenwerking met de Bibliotheek Vilvoorde en de Stedelijke Academie Vilvoorde.
Het pogramma kadert in de '10-daagse van de Geestelijke Gezondheid'  www.samenveerkrachtig.be

yarnbombing veertjes in Vilvoorde

ode aan de broosheid, 2022

in 2022 bestond onze campagne 'ode aan de Broosheid' uit 2 luiken: een yarnbombinactie en een raamcampagne

download de perstekst over 'Ode aan de Broosheid' 2022

Yarnbombing

We knoopten aan bij het thema 'samen veerkrachtig' met kleurrijke gehaakte veertjes in de Vilvoordse bomen en straten. Daarmee betuigden we onze sympathie aan onze hulp- en zorgverleners, die zich de afgelopen twee jaar in de strijd tegen corona gooiden. Ook zij voelen zich vaak kwetsbaar. Ook zij zijn mensen zoals jij en ik, krachtig én broos.

bewonder de veertjes digitaal in het fotoalbum

Ode aan de Broosheid 2022

Raamaffiches

Mensen konden helpen onze ode aan de broosheid te verspreiden, door een affiche aan het raam te hangen.  Mensen konden kiezen: de affiche met het logo aan hun raam hangen, of een affiche waar ze zelf een tekstje over broosheid opschreven.
Voor de kinderen hadden we een kleurplaat, Die kon ook aanleiding beiden ommet hen eens over broosheid te babbelen. Deelnemers konden foto's van de affiche naar ons sturen voor het fotoalbum op deze website en op onze facebookpagina.

bottom of page