top of page

Ode aan de broosheid

logo van 'Ode aan de broosheid'

Met Ode aan de Broosheid' vestigen we de aandacht op broosheid als positieve menselijke eigenschap. Zo willen we broosheid bespreekbaar maken en al wie zich soms broos voelt een hart onder de riem steken.
Op 21 juni (Wereldhumanismedag) lanceren we hier onze campagne voor 2023.

 

In 2022 bestond onze campagne uit 2 luiken:

 

download de flyer

download de perstekst
'Ode aan de Broosheid' is een initiatief van huisvandeMens Vilvoorde en de moreel consulente van het AZ Jan Portaels.

‘Vertel me […] dat het nut van wankelen

betekent dat je een mens bent

die wat probeert’

Marieke Lucas Rijneveld

waarom broosheid?

Het motto van de ’10-daagse van de geestelijke gezondheid’ is #samenveerKRACHTig. Waarom brengen wij dan een ode aan de broosheid? Dat lijkt vreemd, maar uiteindelijk schuilt ook in onze broosheid een grote kracht: het besef van onze eigen broosheid verhoogt ons vermogen tot empathie met de kwetsbaarheid van anderen. Dat is de sleutel tot medemenselijkheid. Dat is wat ons #samenVEERkrachtig kan maken. We leven in bewogen en onzekere tijden. Oorlog, klimaatdreiging en coronagolven kruipen onder onze huid. Het doet ons beseffen dat we met zijn allen sterke én ook broze mensen zijn. Het is net dat fragiele dat ons met elkaar verbindt, over functies en maatschappelijke posities heen. Zeker als we erover durven praten. Onze broze kantjes houden ons zacht, bescheiden en menselijk. Ze zorgen er voor dat we ‘mede-mensen’ kunnen zijn, want dankzij onze eigen broosheid kunnen we ons ook inleven in het kwetsbare van anderen.

Yarnbombing

yarnbombing

We knoopten aan bij de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg) met kleurrijke gehaakte veertjes in de Vilvoordse bomen en straten. Daarmee betuigen we onze sympathie aan onze hulp- en zorgverleners, die zich de afgelopen twee jaar in de strijd tegen corona gooiden. Ook zij voelen zich vaak kwetsbaar. Ook zij zijn mensen zoals jij en ik, krachtig én broos.

Je kunt de veertjes 'live' gaan bewonderen, hier vind je ze:

 • rondom het AZ Jan Portaels

 • op de Grote Markt

 • aan de Varkensmarkt

 • aan het Mattenkot

 • aan het huisvandeMens (Frans Geldersstraat 23)

Of bewonder ze digitaal in het fotoalbum

yarnbombing veertjes in Vilvoorde

Raamaffiches

Mensen konden helpen onze ode aan de broosheid te verspreiden, door een affiche aan het raam te hangen.  Wie dat wil kan dat nog steeds doen. Hieronder lees je hoe je aan de affiches geraakt om mee te doen. Je kunt de affiche met het logo aan je raam hangen, of een affiche waar je zelf een tekstje over broosheid op schrijft.
Voor de kinderen hebben we een kleurplaat, Misschien ook een aanleiding om met je kind eens over broosheid te babbelen?

Maak een foto van de affiche aan je raam en stuur hem naar ons. Dan plaatsen wij hem in het fotoalbum op deze website en op onze facebookpagina. Wil je iets schrijven maar weet je niet wat? Misschien vind je inspiratie in het fotoalbum.

raamcampagne

Raamaffiches praktisch

afbeelding schrijf-raamaffiche
 • Wil je een boodschap over broosheid delen?
  Download de boodschap-affiche (A4, pdf), print het uit schrijf er je boodschap op en hang het goed zichtbaar aan je raam.

 • Wil je geen boodschap delen, maar wel onze campagne mee uitdragen?
  download de affiche met het ode-aande-broosheid-logo (A4, pdf), print hem af en hang het zichtbaar aan je raam.
  Speciaal voor de kinderen: download de kleurplaat, print hem af. Laat je kind(eren) ze naar hartenlust inkleuren. En ja, ook dat mag aan je raam ;-)
   

 • Doe je mee aan onze online campagne? Stuur een foto van je raam naar vilvoorde@demens.nu. Wij plaatsen het dan online. (door je foto op te sturen geef je ons toestemming om hem te publiceren) in het fotoalbum op deze website en op onze facebookpagina

raamcampagne-praktisch
raamaffiche met het logo
kleurplaat
bottom of page