top of page

Ode aan de broosheid

logo van 'Ode aan de broosheid'

Met Ode aan de Broosheid' vestigen we de aandacht op broosheid als positieve menselijke eigenschap. Zo willen we broosheid bespreekbaar maken en al wie zich soms broos voelt een hart onder de riem steken.

We knopen hiermee aan bij de '10-daagse van de Geestelijke Gezondheid'

‘Vertel me […] dat het nut van wankelen

betekent dat je een mens bent

die wat probeert’

Marieke Lucas Rijneveld

Een gedicht en 'avond vol broze schoonheid'

gedicht-avond

In 2023 riepen we mensen op om ons woorden, ervaringen, gedachten op te sturen over broosheid.  Liz Corthals (Liz is More) liet zich door de inzendingen inspireren om het gedicht ‘Ode aan de Broosheid’ voor ons te schrijven. Dit gedicht werd op 4 oktober voorgedragen tijdens een ‘Avond voor Broze Schoonheid’ in de bibliotheek van Vilvoorde. Er werden ook andere gedichten en literaire fragmenten  voorgelezen, gesprokkeld uit de bibliotheekcollectie. De voordrachten werden verzorgd door docente Veva De Blauwe en studente Roya Van Den Berg de afdeling 'Woord' van de Stedelijke Academie. Harpiste Emma Coopman wisselde af met wondermooie broze klanken. 

4-10-2023: broze schoonheid in de bibliotheek

ode aan de broosheid

als we mensen zouden pellen,

laag per laag, tot op het bot,

zonder snijwerk, zonder scheuren,

zonder ‘k maak u hier kapot,

 

dan zouden we na dit ontmantel

schoonheid vinden bij elkaar

geen maskers meer om te verhullen,

enkel nog echtheid, daar

 

in het diepste van ons zijn,

op een plekje warm en zacht

waar het puurste stukje mens

zeer voorzichtig naar je lacht,

 

fragiel maar niet gebroken

wel geschaafd met kleine barst,

net zoals een aarden potje

zo houdt men zichzelf vast

 

en zo wil men gekoesterd worden

zoet gewiegd als een klein kind

in de hoop dat alle broosheid

ons toch ooit opnieuw verbindt

Liz Corthals

over broosheid en veerkracht

waarom broosheid?

Het motto van de ’10-daagse van de geestelijke gezondheid’ is #samenveerKRACHTig. Waarom brengen wij dan een ode aan de broosheid? Dat lijkt vreemd, maar uiteindelijk schuilt ook in onze broosheid een grote kracht: het besef van onze eigen broosheid verhoogt ons vermogen tot empathie met de kwetsbaarheid van anderen. Dat is de sleutel tot medemenselijkheid. Dat is wat ons #samenVEERkrachtig kan maken. We leven in bewogen en onzekere tijden. Oorlog, klimaatdreiging en coronagolven kruipen onder onze huid. Het doet ons beseffen dat we met zijn allen sterke én ook broze mensen zijn. Het is net dat fragiele dat ons met elkaar verbindt, over functies en maatschappelijke posities heen. Zeker als we erover durven praten. Onze broze kantjes houden ons zacht, bescheiden en menselijk. Ze zorgen er voor dat we ‘mede-mensen’ kunnen zijn, want dankzij onze eigen broosheid kunnen we ons ook inleven in het kwetsbare van anderen.

Ode aan de Broosheid is een initiatief van huisvandeMens Vilvoorde en de moreel consulente van het AZ Jan Portaels. In samenwerking met de Bibliotheek Vilvoorde en de Stedelijke Academie Vilvoorde.
Het pogramma kadert in de '10-daagse van de Geestelijke Gezondheid'  www.samenveerkrachtig.be

yarnbombing veertjes in Vilvoorde

ode aan de broosheid, 2022

in 2022 bestond onze campagne 'ode aan de Broosheid' uit 2 luiken: een yarnbombinactie en een raamcampagne

download de perstekst over 'Ode aan de Broosheid' 2022

Yarnbombing

We knoopten aan bij het thema 'samen veerkrachtig' met kleurrijke gehaakte veertjes in de Vilvoordse bomen en straten. Daarmee betuigden we onze sympathie aan onze hulp- en zorgverleners, die zich de afgelopen twee jaar in de strijd tegen corona gooiden. Ook zij voelen zich vaak kwetsbaar. Ook zij zijn mensen zoals jij en ik, krachtig én broos.

bewonder de veertjes digitaal in het fotoalbum

Ode aan de Broosheid 2022

Raamaffiches

Mensen konden helpen onze ode aan de broosheid te verspreiden, door een affiche aan het raam te hangen.  Mensen konden kiezen: de affiche met het logo aan hun raam hangen, of een affiche waar ze zelf een tekstje over broosheid opschreven.
Voor de kinderen hadden we een kleurplaat, Die kon ook aanleiding beiden ommet hen eens over broosheid te babbelen. Deelnemers konden foto's van de affiche naar ons sturen voor het fotoalbum op deze website en op onze facebookpagina.

bottom of page