jeugdfeesten.png

Open lente- en jeugdfeest

In 2022 eindelijk weer een Open Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd!

 

Elk jaar organiseert  ‘feest-je-mee-in-VéBé’ in Vlaams-Brabant een open vrijzinnig humanistisch Lente- en jeugdfeest. Elk jaar? Helaas: in 2020 en 2021 strooide corona roet in het eten… Maar in 2022 konden we  11 lentefeestlingen weer écht 'in levenden lijve' in de bloemetjes zetten. En nu zijn we klaar voor 2023. Naast een lentefeest voor de jongsten willen we bij voldoende interesse (minstens 5 feestelingen) ook een open feest voor de ongeveer-12-jarigen organiseren.

Waarom 'Open Feesten'?

Omdat steeds meer ouders er 'zin' in hebben

Steeds meer ouders willen de overgang van kleuter naar opgroeiend kind, of van kind naar puber, op een niet-religieuze, maar toch zinvolle manier vieren: niet 'zomaar' een feest, maar een viering om stil te staan bij wat deze overgang betekent. Waarbij het ook over zingeving gaat. En over de waarden die je een kind wilt meegeven op zijn verdere levensreis.
Dat merken ook de huizenvandeMens: elk jaar krijgen ze meer vragen rond overgangsplechtigheden voor kinderen die om diverse redenen niet kunnen kunnen meedoen aan een van de bestaande vrijzinnig humanistische feesten.

Omdat samen vieren leuker is!

Voor die kinderen die niet bij een bestaand feest kunnen aansluiten organiseren we een ‘Open Lentefeest’, voor 6 tot 7-jarigen, en een 'Open Feest Vrijzinnige Jeugd' voor ‘ongeveer 12-jarigen’. Omdat samen vieren nu eenmaal leuker is. Voor vrijzinnig humanisten is zo’n feest ook een stukje ‘gemeenschapsvorming': in al onze verscheidenheid, toch een beetje 'bij elkaar horen'. Ook de feestelingen zelf voelen zo dat ze geen ‘uitzonderingen’ zijn.
We hebben hiervoor speciaal een feestcomité opgericht:
‘HV Feest je Mee in VéBé’ (HV omdat we een afdeling zijn van het Humanistisch Verbond)

 

Wat houdt zo'n feest in?

Voorbereiding

De kinderen worden voorbereid tijdens twee woensdagnamiddagen. We filosoferen met de kinderen over de betekenis van het feest en over wat het betekent om ‘groot’ te worden. Maar er wordt ook een heuse podium-act voorbereid: de kinderen zijn immers de sterren van het feest!

Het feest: kinderen zijn de ster!

 • Zowel voor het Lentefeest  als voor het ‘Feest Vrijzinnige Jeugd’ wordt samen met de feestelingen een programma uitgewerkt. De nadruk ligt hierbij op wie ze zijn en wat ze kunnen.
   

 • De feestelingen krijgen na afloop een rugzak met geschenkjes van deMens.nu en het Humanistisch Verbond.
   

 • We sluiten elk feest af met een korte receptie.

 
 

Praktisch

voor wie?

 • De open feesten zijn bedoeld voor kinderen die, om welke reden ook, niet kunnen aansluiten bij een van de reeds bestaande vrijzinnige lente- en jeugdfeesten. ‘HV Feest je mee in Vé Bé’ wil immers niet concurreren met de andere feestcomité's, maar complementair zijn en blijven.

 • Bij de contactname vragen we de ouders ook naar hun motivatie voor deelname aan een vrijzinnig feest.

 • De ouders worden uitgenodigd op een infomoment op 29 maart (lentefeest: 19.30 u., Feest Vrijzinnige Jeugd 20.15 u.)

waar en wanneer?

 • Open Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd hebben plaats op 11 jun 2023 in zaal SolleveldSolleveld 11, 1700 Sint-Martens-Bodegem
   

 • Lentefeest:

  • voorbereidingen op woensdag 3 en 10 mei, van14-17 u.

  • feest: zondag 11 juni,10.30-11.30 u., aansluitend receptie.
    

 • Feest Vrijzinnige Jeugd:

  • voorbereidingen woensdag 19 april en 31 mei, 14-17 u.

  • feest: zondag 11 juni, 14.30-15.30 u., aansluitend receptie.

Meedoen? Contacteer ons!

Wil je je kind graag laten deelnemen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het huisvandeMens Vilvoorde, Halle of Tienen:
vilvoorde@deMens.nu - tel 02 253 78 54
halle@deMens.nu - tel. 02 383 10 50
tienen@deMens.nu -tel. 016 81 86 70
Of vul dit formulier in , dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
deadline voor inschrijving is 27 maart!

 

Wil je meehelpen? Graag!

Vrijwilligers zijn méér dan welkom! Zowel om praktisch de handen uit de mouwen te steken, als om mee te denken met 'HV Feest je mee in VéBé'. Neem contact op met een van de deelnemende huizenvandeMens