top of page
jeugdfeesten.png

Open lente- en jeugdfeest

 Open Vrijzinnig Lentefeest en Jeugdfeest 2024

Elk jaar organiseert ‘feest-je-mee-in-VéBé’ in Vlaams-Brabant een open vrijzinnig humanistisch Lente- en jeugdfeest. We doen dit voor kinderen die niet kunnen meedoen aan één van de reeds bestaande vrijzinnige 'groeifeesten'. Een lentefeest is bedoeld voor kinderen in het eerste of tweede leerjaar, om de overgang van kleuter naar opgroeiend kind te vieren. Het Feest Vrijzinnig Jeugd is voor kinderen in het zesde leerjaar, op de drempel van de puberteit (of er al net over 😉).

Waarom 'Open Feesten'?

Omdat steeds meer ouders er 'zin' in hebben

Steeds meer ouders willen de overgang van kleuter naar opgroeiend kind, of van kind naar puber, op een niet-religieuze, maar toch zinvolle manier vieren: niet 'zomaar' een feest, maar een viering om stil te staan bij wat deze overgang betekent. Waarbij het ook over zingeving gaat. En over de waarden die je een kind wilt meegeven op zijn verdere levensreis.
Dat merken ook de huizenvandeMens: elk jaar krijgen ze meer vragen rond overgangsplechtigheden voor kinderen die om diverse redenen niet kunnen kunnen meedoen aan een van de bestaande vrijzinnig humanistische feesten.

Omdat samen vieren leuker is!

Voor die kinderen die, om welke reden ook, niet bij een bestaand feest kunnen aansluiten, organiseren we een ‘Open Lentefeest’ (1e of 2e leerjraar), en een 'Open Feest Vrijzinnige Jeugd' (6e leerjaar). Omdat samen vieren nu eenmaal leuker is. Voor vrijzinnig humanisten is zo’n feest ook een stukje ‘gemeenschapsvorming': in al onze verscheidenheid, toch een beetje 'bij elkaar horen'. Ook de feestelingen zelf voelen zo dat ze geen ‘uitzonderingen’ zijn.
Om er ook écht een 'samen is leuker' feest van te maken (maar ook om organisatorische redenen) gaan zo'n feest pas door als we minimaal 5 feestelingen hebben. Voor het lentefeest was dat de afgelopen jaren geen probleem. Voor een jeugdfeest hadden we tot nog toe steeds te weinig deelnemertjes, maar we hopen dat er dit jaar wél genoeg interesse is.
We hebben voor de organisatie van deze open feesten speciaal. een feestcomité opgericht:
‘HV Feest je Mee in VéBé’ (HV omdat we een afdeling zijn van het Humanistisch Verbond).

waarom

Wat houdt zo'n feest in?

Voorbereiding

De kinderen worden voorbereid tijdens twee woensdagnamiddagen. We filosoferen met de kinderen over de betekenis van het feest en over wat het betekent om ‘groot’ te worden. Maar er wordt ook een heuse podiumact voorbereid: de kinderen zijn immers de sterren van het feest!

Het feest: kinderen zijn de ster!

 • Zowel voor het Lentefeest als voor het ‘Feest Vrijzinnige Jeugd’ wordt samen met de feestelingen een programma uitgewerkt. De nadruk ligt hierbij op wie ze zijn en wat ze kunnen.
   

 • De feestelingen krijgen na afloop een rugzak met geschenkjes van deMens.nu en het Humanistisch Verbond.
   

 • We sluiten elk feest af met een korte receptie.

Wat
praktisch

Praktisch

voor wie?

 • De open feesten zijn bedoeld voor kinderen die, om welke reden ook, niet kunnen aansluiten bij een van de reeds bestaande vrijzinnige lente- en jeugdfeesten. ‘HV Feest je mee in VéBé’ wil immers niet concurreren met de andere feestcomités, maar complementair zijn.

 • Bij de contactname vragen we de ouders ook naar hun motivatie voor deelname aan een vrijzinnig feest.

 • De ouders die zich inschrijven worden uitgenodigd op een infomoment op 21 februari (lentefeest: 19.30 u., Feest Vrijzinnige Jeugd 20.15u.)in het vrijzinnig ontmoetingscentrum in Vilvoorde. Daar kunnen ze hun deelname definitief bevestigen.

waar en wanneer?

 • Open Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd hebben plaats op 20 april 202' in zaal SolleveldSolleveld 11, 1700  Dilbeek (Sint-Martens-Bodegem). De voorbereidende woensdagnamiddagen gaan door in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum, Frans Geldersstraat 21 in Vilvoorde.
   

 • Lentefeest:

  • voorbereidingen op woensdag 6 en 13 maart, van14 -17u.

  • feest: zaterdag 20 april, 10.30 -11.30u., aansluitend receptie.
    

 • Feest Vrijzinnige Jeugd:

  • voorbereidingen woensdag 20 en 27 maart, 14 -17u.

  • feest: zaterdag 20 april, 14.30 -15.30u., aansluitend receptie
    

 • Deelname in de kosten: €18 per feesteling.
  Voor de receptie vagen we €10 per aanwezige (kinderen tot 12jaar gratis).

Meedoen? Contacteer ons!

Wil je je kind graag laten deelnemen?
Vul dit formulier in , dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Of neem contact op met het huisvandeMens Vilvoorde of Halle:
vilvoorde@deMens.nu - tel. 02 253 78 54
halle@deMens.nu - tel. 02 383 10 50
Deadline voor inschrijving is 19 februari!

 

Wil je meehelpen? Graag!

Vrijwilligers zijn méér dan welkom! Zowel om praktisch de handen uit de mouwen te steken, als om mee te denken met 'HV Feest je mee in VéBé'. Neem contact op met een van de huizenvandeMens in Vlaams-Brabant.

Steunen? Word lid van het beschermcomité.

We hopen dat de Open Feesten verder kunnen blijven groeien. Zeker nu de organisatie van 'open feesten' sinds 2020 ook deel uitmaakt van het beleidsplan van deMens.nu.
Wij krijgen beperkte subsidies van de provincie via de Instelling Morele Dienstverlening. Deze feesten zijn immers zowel een vrijzinnige plechtigheid als een bijdrage tot de vrijzinnige gemeenschapsvorming. Maar met die subsidies alleen komen we er niet. We vragen ook een bescheiden deelnameprijs, maar willen de financiële drempel voor deelname laag houden. Elk kind heeft recht op een plechtig groeifeest.

Daarom hebben we besloten om een beschermcomité op te richten: om de toekomst én de groei van de Brabantse Open Feesten te garanderen. Wie onze open feesten een warm hart toedraagt en ons financieel wil steunen, kan toetreden tot het beschermcomité met een bescheiden jaarlijkse bijdrage van € 15.
Wil jij ons steunen? Stort dan €15 op rekening BE36 0018 1788 5181 met vermelding 'beschermcomite'

Neem voor meer informatie contact op met een van de deelnemende huizenvandeMens

vrijwilligers
contact
beschermcomite
bottom of page