
Under Pressure 2022
In een reeks van drie sofagesprekken (+ workshops) nemen we dit jaar
het thema DUURZAAMHEID op de korrel.


Kom een kopje drinken en volg het gesprek over de (h)eerlijkheid van jouw koffie. Wat maakt immers een ‘goede’ koffie? Wat doet het zwarte goud met jouw lijf en brein? Welke impact heeft de teelt ervan op het klimaat en de koffieboer? Luister mee en volg de mogelijkheden voor zuivere koffie van kiem tot consumptie!
Deuren: 14u30 | Gesprek: 15u00 | Nadien KOFFIEDEMONSTRATIE
Locatie: Madmum (Erasmusplein 1, Fac. Letteren KU Leuven)
GRATIS EVENT
De sprekers:

Bij Oxfam België neemt Bart de strijd op voor rechtvaardigheid in de cacao- en koffiesector. Beiden zijn het sectoren waarin de voordelen en de lasten extreem ongelijk verdeeld zijn. Koffie- en cacaoboeren leven vaak in extreme armoede, zonder enige bescherming tegen prijsschommelingen waar ze zelf geen invloed op hebben. Dat staat in schril contrast met de multinationals die wel varen in geliberaliseerde markten. Samen met cacaoboeren en middenveldorganisaties pleit Oxfam voor gereguleerde sectoren die de mensenrechten en een leefbaar inkomen voor de boeren garanderen.

Patrick is hoogleraar Agronomie aan de Universiteit Gent. Hij is directeur van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en het Laboratorium voor Tropische en Subtropische landbouw en Etnobotanie.
(c) foto: Hilde Christiaens

Na jaren in de koffie-industrie, eigen onderzoek met koffieboeren o.a. in Tanzanië en een mooi palmares als Belgium’s Best Coffee Roaster en Belgian Coffee Cupping Champion, opende Pieter in 2018 zijn eerste koffiehuis in Leuven, genaamd Madmum. Het doel was simpel: mensen samenbrengen rond de beste koffie die er is, op een plaats waar ze zich thuis voelen. Dankzij Pieters expertise is Madmum vier jaar later de go-to plek in Leuven voor de betere koffie en het advies om thuis zelf met de Madmum koffiebonen aan de slag te gaan.

Moderator
Sarah schrijft als freelance journalist vooral over duurzaamheid. Voor haar werk reisde ze al naar Bangladesh, Indonesië en Ghana. Koffie drinkt ze zwart.
Foto: Sandra Mermans

Kan mode duurzaam zijn? Van grote ketens tot ‘slow fashion’ en tweedehandskledij – of daar voorbij! Hoe kunnen we de kleren dragen waar we ons goed in voelen, zonder de planeet of anderen te kwetsen?
Laat je inspireren door ons gesprek vanuit meerdere invalshoeken. En laat je versleten kledij herstellen door de vrijwilligers van het Repaircafé!
i.s.m. Repair Café Tienen en Kringwinkel Hageland (Tienen)
Deuren + Repair Café: 18u30 | Gesprek: 19u30 | Repair Café: 21u00
Locatie: Huis in de Stad (Hamelendreef 60, Tienen)
GRATIS EVENT
De sprekers:

Het kan wel: stralend en modieus voor de dag komen, zonder dat je mens of milieu schaadt.
Bie (B.RIGHT) gelooft in mindful fashion: je kan je eigen impact vergroten door slim te kopen. Niet alleen slim voor mens of milieu, maar ook slim voor je looks en je lijf.
Jouw eigen keuzes bepalen hoe je je vanbinnen voelt en hoe je er aan de buitenkant uitziet. B.Right biedt jou inzichten en tools om daar onafhankelijke keuzes in te kunnen maken, zonder de invloed van reclame of de mening van anderen.

Jan ondersteunt de transitie naar een maatschappelijk gedreven, circulaire economie.
Begin 2020 was hij medeoprichter van het circulair textiellabo CiLAB. Dit initiatief is opgericht om een steentje bij te dragen aan de omvorming van de kledingindustrie naar een meer ecologische en sociale industrie. Er wordt ondertussen gewerkt met modegiganten maar ook met start-ups en lokale initiatieven.

Aurélie (dr. aan UGent/ArtEZ University of the Arts, Arnhem) specialiseert zich als filosofe en sociologe in mode. Haar huidige onderzoek kijkt naar hoe emoties ingezet kunnen worden om een duurzame omgang met kleding te bewerkstelligen.
Momenteel werkt Aurélie met een voormalige MA-studente sociologie aan een wetenschappelijk artikel over de motivaties voor tweedehandskleding-consumptie bij studenten.

Moderator
Als journaliste bij De Standaard volgt Karlien de modewereld van dichtbij. Op die manier combineert ze twee grote passies: alvorens haar studies journalistiek, studeerde ze mode in de Brusselse kunstschool La Cambre en de Nederlandse kunstschool Artez.

We kopen er gretig op los. Soms sussen we ons geweten met ‘fairtrade’ of ecologische producten, maar is dat werkelijk duurzaam? Moeten we anders gaan consumeren, of er gewoonweg mee stoppen? Misschien is dat niet eens wenselijk… Denk mee tijdens ons sofagesprek over hoe ver ons ethisch consumptiegedrag ons mag/kan brengen.
Deuren: 19u00 | Gesprek: 19u30
Locatie: Wereldcafé.Coop (Joris Helleputplein 2, Leuven)
GRATIS EVENT
De sprekers:

Wannes is een activist vermomd als marketeer.
Na een jeugd bij de groene beweging richtte hij het bureau bigtrees op. Daar ontwikkelde hij campagnes als Donderdag Veggiedag, Green Capital en Gent en Garde waarmee hij de Climate Impact Award van de Verenigde Naties won. Vandaag adviseert hij voornamelijk bedrijven hoe ze kunnen verduurzamen zonder klanten te verliezen (en zonder te greenwashen).

Tine is historica en werkt als zelfstandig journaliste voor onder andere MO* en Knack. Ze schrijft vooral over de klimaat- en biodiversiteits-crisis en de ecologische transitie waar we voor staan.
Eerder verschenen van haar 'Het Klein Verzet' (EPO, 2015), een tocht door Europa naar hoe het anders kan, en 'Het is allemaal de schuld van de Chinezen!' (EPO, 2021) over typische dooddoeners in klimaatgesprekken. In haar nieuwste boek, 'De wereld die we delen' vertelt ze het verhaal van de mens als deel van al het leven op deze planeet.
(c) Foto: Carmen Devos

Sam is medeoprichter van Atelier Circuler VZW en stond mee aan de wieg van een aantal andere vzw's.
Atelier Circuler beheert de Leuvense materialenbank: een afhaalwinkel voor recuperatie en circulair bouwmateriaal met de focus op hout. Daarnaast baat de vzw een open atelierwerking uit voor hout en staal en bouwt ze allerhande projecten met zoveel mogelijk recuperatie en circulair materiaal.

Moderator
'Praat wel heel graag', stond er ooit op het rapport van Annelies te lezen. Geen wonder dat ze er haar werk van maakte. Al luistert ze nu liever dan ze zelf praat. Want verhalen, want dat is haar grote echte liefde. Verhalen die je bewegen en veranderen, uit de mond van mensen, op de radio of in boeken. Ze zoent dan ook dagelijks de grond waarop ze mag werken, of het nu die van Radio 1 is of één of andere culturele instelling waar ze in gesprek mag gaan.