top of page
Sphere on Spiral Stairs
huisvandeMens+fakkel_initiatief-CMYK.png

STUDIEDAG N.C.Z. (SO)

Di 25 april 2023

huisvandeMens Brussel

Saincteletteplein 17, 1000 Brussel

metro.png

Halte 'IJzer' (5' stappen tot hvdM)

nmbs.png

Brussel-Noord (15' stappen tot hvdM)

 

PROGRAMMA

​

​

9u30

​

10u00

​

12u30

​

13u30

​

​

16u00

Ontvangst

​

Keuzeworkshops (zie onderaan)

​

Lunchpauze (lunch wordt aangeboden)

​

Plenair gedeelte: Lezing 'Polarisatie en verbinding' (Hannah Arendt Instituut) + voorstelling EDUbox

​

Einde

Hieronder vind je een overzicht van de diverse workshops.

Heb je er één gevonden die je interessant lijkt?

Schrijf je dan snel in, want volzet is volzet!

Schilders op bezoek (CGSO)

Schilders-op-bezoek.jpg

In de educatieve box Schilders op bezoek komen naast menstruatie ook thema’s als menstruatieschaamte en menstruatiearmoede aan bod. Met deze box kan je leerlingen niet enkel informeren en sensibiliseren, maar ook keuzes en vaardigheden aanrijken om bewust keuzes te kunnen maken. De educatieve box bevat demonstratiemateriaal, visuele methodieken, spel-, praat- en kennismethodieken, audiovisuele methodieken, een infobundel en een begeleidersboekje. Het CGSO ontwikkelde een digitale leeromgeving zodat je gemakkelijk met de educatieve box in de klas aan de slag kan.

Zaal de Verlichting (gelijkvloers)

Max 60 deelnemers!

VrijSpel (CGSO)

De educatieve box VrijSpel heeft als doel dat alles besproken kan worden en voor interpretatie vatbaar is. Hierbij wordt geprobeerd om seksualiteit steeds in haar volledigheid te bekijken, te benaderen en te bespreken. De focus ligt niet enkel op gevaren, maar ook op plezier en alles wat daarbij komt kijken. Op deze manier leren leerlingen op een laagdrempelige manier verschillende kanten van seks(ualiteit) kennen en wordt het gesprek geopend. Daarnaast komen leerlingen (fysiek) in aanraking met nieuwe informatie en kennis. De educatieve box omvat materiaal om een ongewenste zwangerschap te vermijden en soa’s te voorkomen, hulpmiddelen die helpen bij seksuele beleving, methodieken en lesmaterialen. Het CGSO ontwikkelde een digitale leeromgeving zodat je gemakkelijk met de educatieve box in de klas aan de slag kan.

shutterstock_1354241951.jpg

Zaal Gelijkheid (2de verdieping)

Max 30 deelnemers!

Het ABC van de interlevensbeschouwelijke dialoog (Axcent)
VOLZET!

Interlevensbeschouwelijke dialoog, wat is het en wat is het niet? Wat werkt en wat werkt niet? En hoe begin je eraan? In deze workshop gaan we samen op zoek naar antwoorden op deze vragen. We bespreken er o.a. enkele basisbegrippen en principes en delen er ook mogelijke werkvormen om zelf mee aan de slag te gaan. De begeleiding gebeurt door Axcent vzw, een pluralistische organisatie met 20 jaar praktijkervaring op het vlak van interlevensbeschouwelijke dialoog en uitwisseling in Brussel.

shutterstock_736610755.jpg

Max 15 deelnemers!

Zaal Vrijheid (4de verdieping)

Leren filmen en monteren met een smartphone
(Mediaraven)

shutterstock_1787198732.jpg

Iedereen kan video's maken! Leer hoe je snel met je eigen smartphone een video ineen bokst en hoe je dit vervolgens je eigen jongeren kan aanleren. Zo kan jij je jongeren leren om heel efficiënt leuke verhalen te maken en ze te delen op sociale media.

​

Er komt geen computer aan te pas: zonder complexe software maken we een sterk scenario, kwalitatieve opnames en een klinkende montage.

​

Na deze vorming ...

  • ken je de verschillende functionaliteiten van je smartphone die belangrijk zijn bij het filmen en monteren

  • weet je wat er schuil gaat achter een goede smartphonefilm qua technieken en scenario

  • kan je met een gratis app uit de voeten om je zelfgemaakte filmpjes te monteren.

​

Denk eraan je opgeladen smartphone (en oplader) mee te nemen! 

​

​

​

Max 15 deelnemers!

Zaal Broederlijkheid (2de verdieping)

Gevangenisspel 'de Wandeling'
(SMBG)
VOLZET !

fence-2163951-1920-2000x-q100.jpg

Zaal Solidariteit (4de verdieping)

Max 15 deelnemers!

Het spel 'de Wandeling' van de SMBG (De Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen) wordt gespeeld met 6 personen (of een veelvoud bv. 12). In dit spel kruip je in de positie van een gedetineerde in de gevangenis. Jouw taak in het spel is om uit de gevangenis te raken. Onderweg leer je de tegenslagen kennen die gevangenen in België ook tegenkomen. 

​

Het spel is geschikt voor 10 – 110 jaar en wordt op maat gebracht van ASO/BSO/TSO. Je kan het spel ook combineren met een DVD met een getuigenis van een gevangene over reïntegratie (bv. de ene groep speelt het spel, de andere kijkt de getuigenis, en daarna wordt gewisseld).

​

Jan Kuilman werkt als moreel consulent in de gevangenissen van Gent, Brussel en Dendermonde. Zijn opdracht bestaat uit het voeren van vertrouwelijke gesprekken met de gedetineerden. De inhoud van deze gesprekken kan variëren, maar gaat vooral over hun emotionele en gezinsleven.

Logo_RIKZ.Z3.png

Volg ons

demensvlbr_rechthoek.png
bottom of page