top of page

Geslacht en genderidentiteit

Er is veel meer aan man, vrouw of welk geslacht dan ook dan het geslacht dat bij de geboorte is toegewezen. Je biologische geslacht vertelt niet altijd je volledige verhaal.


Wat zijn de verschillen tussen geslacht, sekse en genderidentiteit?

Het komt vaak voor dat mensen geslacht, sekse en genderidentiteit verwarren. Maar het zijn eigenlijk allemaal verschillende dingen.


Geslacht is een label - mannelijk of vrouwelijk - dat je bij de geboorte door een arts krijgt toegewezen op basis van de geslachtsdelen waarmee je bent geboren en de chromosomen die je hebt. Het gaat op je geboorteakte.


Sekse is complex: het is een sociale en juridische status, een reeks verwachtingen van de samenleving over gedrag, kenmerken en gedachten. Elke cultuur heeft normen over de manier waarop mensen zich moeten gedragen op basis van hun geslacht. Dit is over het algemeen ook mannelijk of vrouwelijk. Maar in plaats van over lichaamsdelen te gaan, gaat het meer over hoe je geacht wordt te handelen, vanwege je geslacht.


Genderidentiteit is hoe je jezelf van binnen voelt en hoe je jouw geslacht uitdrukt door middel van kleding, gedrag en persoonlijk uiterlijk. Het is een gevoel dat al heel vroeg in het leven begint.



Wat is toegewezen geslacht - biologische geslacht?

Toegewezen geslacht is een label dat je bij de geboorte krijgt op basis van medische factoren, waaronder je hormonen, chromosomen en geslachtsdelen. De meeste mensen krijgen een man of vrouw toegewezen, en dit is wat er op hun geboorteakte staat.


Wanneer iemands seksuele en reproductieve anatomie niet lijkt te voldoen aan de typische definities van vrouwelijk of mannelijk, kunnen ze worden beschreven als intersekse.


Sommige mensen noemen het geslacht dat we bij de geboorte toegewezen krijgen 'biologisch geslacht'. Maar deze term geeft niet volledig de complexe biologische, anatomische en chromosomale variaties weer die kunnen optreden. Het hebben van slechts twee opties (mannelijk of vrouwelijk) beschrijft misschien niet wat er in het lichaam van een persoon gebeurt.


In plaats van 'biologisch geslacht' te zeggen, gebruiken sommige mensen de uitdrukking 'toegewezen man bij de geboorte' of 'toegewezen vrouw bij de geboorte'. De toewijzing van een biologisch geslacht kan al dan niet in overeenstemming zijn met wat er aan de hand is met het lichaam van een persoon, hoe ze zich voelen of hoe ze zich identificeren.


De factoren die ons toegewezen geslacht bepalen, beginnen al bij de bevruchting:

  • Elke sperma heeft een X- of een Y-chromosoom. Alle eieren hebben een X-chromosoom.

  • Wanneer sperma een ei bevrucht, combineert het X- of Y- chromosoom met het X-chromosoom van het ei.

  • Een persoon met XX-chromosomen heeft meestal vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen en wordt daarom meestal biologisch vrouwelijk toegewezen.

  • Een persoon met XY-chromosomen heeft meestal mannelijke geslachts- en voortplantingsorganen en wordt daarom meestal biologisch mannelijk toegewezen.

Andere arrangementen van chromosomen, hormonen en lichaamsdelen kunnen gebeuren, wat resulteert in iemand die intersekse is.



Wat is sekse?

Sekse is veel groter en ingewikkelder dan toegewezen geslacht. Sekse omvat genderrollen, dat zijn verwachtingen die de samenleving en mensen hebben over gedrag, gedachten en kenmerken die samengaan met het toegewezen geslacht van een persoon.


Ideeën over hoe van mannen en vrouwen wordt verwacht dat ze zich gedragen, kleden en communiceren, dragen allemaal bij aan sekse. Sekse is ook een sociale en juridische status als meisjes en jongens, mannen en vrouwen.


Het is gemakkelijk om sekse en geslacht te verwarren. Vergeet niet dat biologische of toegewezen geslacht gaat over biologie, anatomie en chromosomen. Sekse is een reeks verwachtingen, normen en kenmerken van de samenleving over hoe mannen en vrouwen geacht worden te handelen.



Wat is genderidentiteit?

Je genderidentiteit is hoe je jezelf van binnen voelt en hoe je die gevoelens uitdrukt. Kleding, uiterlijk en gedrag kunnen allemaal manieren zijn om je genderidentiteit uit te drukken.


De meeste mensen hebben het gevoel dat ze man of vrouw zijn. Sommige mensen voelen zich een mannelijke vrouw, of een vrouwelijke man. Sommige mensen voelen zich noch man noch vrouw. Deze mensen kunnen labels kiezen zoals 'genderqueer', 'gendervariant' of 'genderfluïde' als ze dit wensen. Je gevoelens over je genderidentiteit kunnen al beginnen op de leeftijd van 2 of 3 jaar.



 

Als je worstelt met genderidentiteit en verwachtingen, ben je niet de enige. Het kan je helpen om met een vertrouwde ouder, vriend, familielid, leraar of consulent te praten.

Je kan ook steeds terecht in huisvandeMens voor een persoonlijk gesprek of kom eens langs tijdens onze Ontmoetingen onder de regenboog.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page