top of page

Wat is intersekse?

Intersekse is een overkoepelende term die lichamen beschrijft die buiten het strikte man/vrouw binaire vallen. Er zijn veel manieren waarop iemand intersekse kan zijn.


Wat betekent intersekse?

Intersekse is een algemene term die wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan situaties waarin een persoon wordt geboren met reproductieve of seksuele anatomie die niet past in de hokjes 'vrouwelijk' of 'mannelijk'. Soms doen artsen operaties bij intersekse baby's en kinderen om hun lichaam te laten passen bij binaire ideeën van 'mannelijk' of 'vrouwelijk'. Artsen wijzen intersekse baby's altijd een legaal geslacht toe. Dit roept vragen op over de vraag of het oké is om medische procedures op het lichaam van kinderen uit te voeren wanneer dit niet nodig is voor hun gezondheid.


Intersekse zijn is een natuurlijk voorkomende variatie bij mensen en het is geen medisch probleem - daarom zijn medische interventie zoals operaties of hormoontherapie bij kinderen meestal niet medisch noodzakelijk. Intersekse zijn komt ook vaker voor dan de meeste mensen zich realiseren. Het is moeilijk om precies te weten hoeveel mensen intersekse zijn, maar schattingen suggereren dat ongeveer 1 à 2 op de 100 geboren intersekse zijn.


Er zijn veel verschillende manieren waarop iemand intersekse kan zijn. Sommige intersekse mensen hebben geslachtsorganen of interne geslachtsorganen die buiten de mannelijke of vrouwelijke categorieën vallen - zoals een persoon met zowel eierstok- als testiculaire weefsels. Andere intersekse mensen hebben combinaties van chromosomen die verschillen van XY en XX, zoals XXY. En sommige mensen worden geboren met uitwendige geslachtsorganen die in de typische mannelijke of vrouwelijke categorieën vallen, maar hun interne organen of hormonen niet.


Als de geslachtsdelen van een persoon er anders uitzien dan wat artsen en verpleegkundigen verwachten wanneer ze worden geboren, kan iemand vanaf de geboorte als intersekse worden geïdentificeerd. Andere keren weet iemand misschien pas op latere leeftijd dat hij/zij intersekse is, zoals wanneer de puberteit komt. Soms kan een persoon zijn/haar hele leven doorgaan zonder ooit te ontdekken dat hij/zij intersekse is.Wat gebeurt er als iemand intersekse wordt geboren?

Meestal wanneer een baby intersekse wordt geboren, beslissen artsen en het gezin over een geslacht, mannelijk of vrouwelijk, en voeden ze de baby op zoals het van dat geslacht wordt verwacht. Het is vrij gebruikelijk dat een operatie wordt uitgevoerd aan de geslachtsdelen van de baby en ook dat het kind hormonen krijgt om ze in mannelijke of vrouwelijke categorieën te laten passen terwijl ze door de puberteit gaan.


Maar het activisme van en voor intersekse mensen groeit, wat leidt tot enkele veranderingen in onze cultuur, die op dit moment intersekse behandelt als een medisch probleem in plaats van een natuurlijke, gezonde manier waarop lichamen kunnen zijn. Tegenwoordig geloven steeds meer mensen dat onnodige operaties en andere medische interventies helemaal niet moeten worden gedaan bij intersekse baby's en kinderen. In plaats daarvan moeten intersekse mensen zelf kunnen beslissen wanneer ze ouder zijn of ze een behandeling of operatie willen.


Als je een kind heb dat intersekse is, kun je ze het beste ondersteunen en van de zouden om wie ze zijn. Het is ook een goed idee om wat steun te vinden bij andere ouders met kinderen die intersekse zijn en ervoor zorgen dat jouw kind mogelijkheden heeft om contact te maken met andere kinderen die intersekse zijn.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page