top of page

Wat zijn genderrollen?

Onze samenleving heeft een reeks ideeën over hoe we verwachten dat mannen en vrouwen zich kleden, gedragen en presenteren.


Wat zijn genderrollen?

Genderrollen in de samenleving betekent hoe van ons wordt verwacht dat we ons gedragen, spreken, kleden, verzorgen, etc. op basis van ons toegewezen geslacht. Van meisjes en vrouwen wordt bijvoorbeeld over het algemeen verwacht dat ze zich op typisch vrouwelijke manieren kleden en beleefd, meegaands en verzorgend zijn. Van mannen wordt over het algemeen verwacht dat ze sterk, agressief en brutaal zijn.


Elke samenleving, etnische groep en cultuur heeft genderrolverwachtingen, maar ze kunnen van groep tot groep heel verschillend zijn. Ze kunnen ook in de loop van de tijd in dezelfde samenleving veranderen. Roze werd bijvoorbeeld vroeger beschouwd als een mannelijke kleur, terwijl blauw als vrouwelijke kleur werd beschouwd.Hoe beïnvloeden genderstereotypen mensen?

Een stereotype is een algemeen aanvaard oordeel of vooroordeel over een persoon of groep - ook al is het overdreven vereenvoudigd en niet altijd accuraat. Stereotypen over geslacht kan leiden tot ongelijke en oneerlijke behandelingen vanwege het geslacht van een persoon. Dit wordt seksisme genoemd.


Er zijn vier basistypen genderstereotypen:

Persoonlijkheidskenmerken: van vrouwen wordt bijvoorbeeld vaak verwacht dat ze meegaand en emotioneel zijn, terwijl van mannen meestal wordt verwacht dat ze zelfverzekerd en stoer zijn.


Huiselijk gedrag: sommige mensen verwachten bijvoorbeeld dat vrouwen voor de kinderen zullen zorgen, koken en het huis schoonmaken, terwijl mannen voor de financiën zorgen, de auto poetsen en het gras afrijden.


Beroepen: sommige mensen gaan er snel van uit dat verpleegkundigen vrouwen zijn en dat piloten en ingenieurs mannen zijn.


Fysieke verschijning: van vrouwen wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze dun en sierlijk zijn, terwijl van mannen wordt verwacht dat ze gespierd zijn. Van mannen en vrouwen wordt verwacht dat ze zich kleden en verzorgen op manieren die stereotiep zijn voor hun geslacht. Mannen dragen broeken en hebben een kort kapsel, vrouwen dragen jurken en make-up.Hyperfeminisme is het overdrijven van stereotiep gedrag waarvan aangenomen wordt dat het vrouwelijk is. Ze overdrijven de kwaliteiten waarvan ze geloven dat ze vrouwelijk zijn. Dit kan inhouden dat je passief, naïef, seksueel onervaren, zacht, flirterig, sierlijk, verzorgend en accepterend bent.


Hypermasculiniteit is de overdrijving van stereotiep gedrag waarvan wordt aangenomen dat het mannelijk is. Ze overdrijven de kwaliteiten waarvan ze geloven dat ze mannelijk zijn. Ze geloven dat ze geacht worden te concurreren met andere mannen en vrouwelijke mensen te domineren door agressief, seksueel ervaren, ongevoelig, fysiek imposant, ambitieus en veeleisend te zijn.De overdreven genderstereotypen kunnen relaties tussen mensen moeilijk maken. Het kan ervoor zorgen dat vrouwen meer kan hebben op fysiek en emotioneel misbruik van hun partners. Of mannen hebben meer kans op emotioneel misbruik van hun partners. Deze extreme gendersteretypen zijn schadelijk omdat ze mensen niet in staat stellen zichzelf en hun emoties volledig te uiten. Het is bijvoorbeeld schadelijk voor mannen om het gevoel te hebben dat ze niet mogen huilen of gevoelige emoties mogen uiten. En het is schadelijk voor vrouwen om het gevoel te hebben dat ze niet onafhankelijk, slim of assertief mogen zijn. Door gendersteretypen te doorbreken, kan iedereen zijn beste zelf zijn.Hoe kan ik genderstereotypen bestrijden?

Je ziet waarschijnlijk overal om je heen genderstereotypen. Je hebt misschien ook seksisme gezien of ervaren, of discriminatie op basis van geslacht. Er zijn manieren om deze stereotypen uit te dagen om iedereen te helpen - ongeacht hun geslacht of genderidentiteit - zich gelijk en gewaardeerd te voelen als mensen.


Wijs erop: tijdschriften, tv, film en internet staan vol met negatieve genderstereotypen. Soms zijn deze stereotypen moeilijk te zien voor mensen, tenzij ze worden gewezen. Wees die persoon! Praat met vrienden en familieleden over de stereotypen die je ziet en help anderen te begrijpen hoe seksisme en genderstereotypen kwetsend kunnen zijn.


Wees een levend voorbeeld: wees een rolmodel voor je vrienden en familie. Respecteer mensen ongeacht hun genderidentiteit. Creëer een veilige ruimte voor mensen om zichzelf en hun ware kwaliteiten te uiten, ongeacht wat de genderstereotypen en -verwachtingen van de samenleving zijn.


Spreek je uit: als iemand seksistische grappen en opmerkingen maakt, online of persoonlijk, daag ze dan uit door ze erop te wijzen.


Probeer het eens: als je iets wilt doen dat normaal niet wordt geassocieerd met je geslacht, denk er dan over na of je het veilig kunt doen. Als je denkt dat je het zult doen, probeer het dan gewoon. Mensen zullen leren van je voorbeeld.


Als je hebt geworsteld met gender- en genderidentiteit en verwachtingen, ben je niet de enige. Het kan je helpen om met een vertrouwde ouder, vriend, familielid, leraar of consulent te praten.

Je kan ook steeds terecht in huisvandeMens voor een persoonlijk gesprek of kom eens langs tijdens onze Ontmoetingen onder de regenboog.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page