top of page

Waarom is juni Pride Month?

Juni wordt wereldwijd erkend als Pride Month om de LGBTQ+-gemeenschap (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer) te vieren en de voortdurende strijd voor gelijke rechten en acceptatie te herdenken.


Er zijn verschillende redenen waarom juni specifiek werd gekozen als Pride Month:


Stonewall-rellen

Op 28 juni 1969 vonden de beroemde Stonewall-rellen plaats in New York City. Deze opstanden braken uit na een politie-inval in de Stonewall Inn, een homobar in de wijk Greenwich Village. De rellen duurden enkele dagen en worden beschouwd als een keerpunt in de LGBTQ+ -geschiedenis. Ze leidden tot meer bewustwording, activisme en organisatie van de LGBTQ+ -gemeenschap. Het herdenken van deze gebeurtenis is een belangrijke reden waarom Pride Month in juni valt.

LGBTQ+ -geschiedenis

Juni wordt ook gekozen als Pride Month om de LGBTQ+ -geschiedenis te herdenken en de vele prestaties en bijdragen van LGBTQ+ -mensen aan de samenleving te vieren. Het is een tijd om terug te kijken op de strijd voor gelijke rechten, de vooruitgang die is geboekt en de uitdagingen waarmee de gemeenschap nog steeds wordt geconfronteerd.

Internationale Pride Day

Op 28 juni wordt Internationale Pride-dag gevierd, ter nagedachtenis aan de Stonewall-rellen. Deze dag markeert de erkenning en viering van de LGBTQ+ -gemeenschap op wereldwijde schaal. Het legt de nadruk op de universele inzet voor gelijkheid en acceptatie.


 

Het vieren van Pride Month in juni biedt een gelegenheid voor LGBTQ+ -mensen en hun bondgenoten om solidariteit te tonen, bewustwording te vergroten, evenementen te organiseren en de voortdurende inspanningen voor gelijke rechten en acceptatie te benadrukken.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page