top of page

Moet ik uitkomen voor mijn geaardheid naar mijn ouders toe?

Het is een vraag dat anoniem is binnen gekomen. Het korte antwoord op bovenstaande vraag is nee. Er is geen 'moeten' in het uitkomen van je geaardheid. Je bent niemand verplicht om je seksuele geaardheid of genderidentiteit bekend te maken. Je kunt het alleen doen omdat je dat wilt en je er klaar voor voelt, niet omdat iemand je onder druk heeft gezet of omdat je jezelf verplicht voelt om dat te doen.


Je voelt misschien nooit de behoefte om uit de kast te komen of doe dat gewoon bij een paar mensen. Het kan zijn omdat je bang bent voor discriminatie of je volkomen tevreden voelt met hoe de dingen zijn. Dat is volkomen normaal en oké. Vergeet niet dat het helemaal aan jou is om uit de kast te komen of niet.Manieren om uit de kast te komen bij je ouders

Uit de kast komen is ingewikkeld en kan zowel vreugde als verdriet brengen. Studies tonen echter aan dat het over het algemeen gunstig kan zijn voor je geestelijke gezondheid. Een studie van de universiteit van Montreal stelt dat mensen onder de regenboog die uit de kast zijn bij hun familie, een veel lager stressniveau hebben, een betere kwaliteit van leven en gezondheid.Je veiligheid staat voorop

Je veiligheid is het eerste en belangrijkste om te overwegen. Hebben je ouders je eerder enige reden gegeven om je zorgen te maken dat je gekwetst of afgewezen zou kunnen worden?


Kijk ook naar je huidige situatie: woon je bij je ouders? Ben je financieel afhankelijk van hen? Als het misgaat, heb je dan iemand om naar toe te gaan, zoals iemand anders in de familie of vrienden?


Zorg er ook voor dat je ouders weten met wie ze deze informatie kunnen delen. Je kunt je misschien onveilig voelen om uit de kast te komen voor bepaalde familieleden of het hen zelf willen vertellen.Je kunt met één persoon beginnen

Sommige mensen willen misschien tegelijkertijd met beide ouders praten of zelfs een conflictvrije familiebijeenkomst organiseren om uit de kast te komen.


Je bent niet verplicht om het je beide ouders op hetzelfde moment te vertellen. Je kunt met slechts één beginnen en vragen of ze dan met de andere ouder willen praten als dat iets is waar je jezelf meer op je gemak bij voelt.Kies de meest comfortabele manier om uit de kast te komen

Je hoeft niet face-to-face met je ouders te praten als dat te veel stress is. Er zijn veel manieren om naar buiten te komen - kies er één die je veilig en comfortabel maakt.


Hier zijn enkele ideeën:

  • Door het schrijven van een traditionele brief

  • Door een e-mail te sturen

  • Door een spraakbericht op te nemen

  • Door een video-call gesprek

  • Door een liefde of gedicht te schrijven

  • Door een videoboodschap op te nemen


Als je denkt dat je ouders je eerlijkheid zullen accepteren, laat dan een hint vallen in een gesprek om de discussie te starten. Je kunt ze bijvoorbeeld vertellen over een artikel of een documentaire die je hebt gezien over LGBTQIA+ mensen.Hou rekening met tijd en plaats

Nogmaals, kies de ruimte waar jij je het meest comfortabel bij voelt: een ochtendwandeling in het park of een rustige avond bij je ouders op de bank.


Je moet ook rekening houden met tijd en plaats waar je hun onverdeelde aandacht zult hebben. Het is het beste om te voorkomen dat je ze belt als ze op het werk zijn, op een drukke en luidruchtige straat lopen of op vakantie zijn en beperkte toegang hebben tot hun telefoon of internet.


Als je een bericht of opname wilt maken, is vele uren of zelfs dagen wachten op hun antwoord zenuwslopend. Probeer het te verzenden als je weet dat ze het snel kunnen bekijken.Plan wat je wilt of gaat zeggen

Probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn en bedenk wat je tegen je ouders wilt zeggen. Vooral wanneer emoties hoog oplopen, is het verliezen van het spoor of het rommelen naar woorden niet moeilijk.


Uit de kast komen voor je ouders kan stressvol zijn, maar het maken van een plan en het opschrijven van de belangrijkste punten kan helpen om je meer in controle te voelen.


Een ander onderdeel van de voorbereiding is het maken van een lijst met mogelijke vragen die je ouders kunnen hebben. Overrompeld worden kan je angst alleen maar vergroten, dus probeer antwoorden op deze vragen te bedenken. Je kunt ook een lijst maken met links naar bronnen of boeken voor ouders van een LGBTQIA+ -kind om aan je ouders te geven.


Onthoud tegelijkertijd dat je niet verplicht bent om te antwoorden als je dat niet wilt of je ongemakkelijk voelt om te antwoorden. Reageer wel door in plaats van te antwoorden op hun vraag, te verwijzen naar je voorbereidde bronnenlijst.Wees voorbereid op eventuele reacties

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat er veel manieren zijn waarop je ouders op je aankondiging kunnen reageren. Bovendien kunnen hun individuele reacties aanzienlijk verschillen, van kalm en onmiddellijk accepteren tot shock en verdriet.


Je ouders kunnen kwetsende dingen zeggen of je beschamen als reactie op je coming-out. Probeer hun eerste negatieve reacties niet ter harte te nemen. Ze hebben misschien nooit iets vermoed en voelen zich geschokt; ze kunnen boos op zichzelf zijn omdat ze het niet hebben opgemerkt. Het betekent niet dat ze niet van je houden of je niet accepteren. Dit is een eerste reactie en zegt niets over hoe ze er over denken als het wat heeft kunnen bezinken.Geef ze tijd en ruimte om te verwerken

Je hebt waarschijnlijk jaren gehad om je seksualiteit of genderidentiteit te kennen en te begrijpen. Je ouders bevinden zich waarschijnlijk op een heel andere plek en hebben misschien wat tijd nodig om deze nieuwe informatie over jou te verwerken.


Laat het jezelf ook verwerken. Uit de kast komen voor je ouders kan geweldig voelen, maar het is vaak stressvol en emotioneel uitputtend.


Zorg ervoor dat je een ondersteuning hebt waarop je kunt vertrouwen zoals vrienden, je partner of andere familieleden. Je kunt ook langskomen tijdens onze 'Ontmoetingen onder de Regenboog' om met anderen te praten of te luisteren naar anderen hun verhalen.


Vergeet nooit dat je belangrijk bent en liefde en respect waard bent. Niets is beschamend aan je seksualiteit of genderidentiteit. Je hebt het volste recht om authentiek te leven!
70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page