top of page

zo 11 jun

|

CC De Kruisboog

Filmvoorstelling Marieke: Addicted to Life met nabespreking door Wim Distelmans

Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil, zo kennen we de paralympische atlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort die met haar euthanasie-aanvraag in 2008 besluit zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke ziekte.

Filmvoorstelling Marieke: Addicted to Life met nabespreking door Wim Distelmans
Filmvoorstelling Marieke: Addicted to Life met nabespreking door Wim Distelmans

Tijd en locatie

11 jun 2023, 15:00 – 17:30

CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20, 3300 Tienen, België

Over het evenement

Op 37-jarige leeftijd begint de tijd te dringen voor Belgische Paralympische kampioene Marieke Vervoort. Sinds haar 20ste zit ze permanent gekluisterd aan een rolstoel door een zeldzame degeneratieve spierziekte en raakt ze langzaam verlamd. Deze tegenslag weerhoudt de jonge atlete niet om een uitlaatklep te zoeken in sport. Ze ontdekt rolstoelbasketbal, neemt deel aan para- triatlons en behaalt mooie overwinningen. Tot ze instort na haar gefaalde deelname aan haar ultieme droom, de Hawaii Ironman. Terwijl haar lichaam haar steeds vaker in de steek laat en haar kracht afneemt, besluit Marieke de controle terug in eigen handen te nemen door een euthanasie-aanvraag in te dienen. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven weer helemaal open. Terwijl ze haar gevoel van zelfbeschikking terugkrijgt, stelt Marieke haar beslissing om te sterven jaar na jaar uit. Door pure wilskracht en een ijzersterk karakter behaalt ze indrukwekkende overwinningen op de Paralympisch spelen en Wereldkampioenschappen. In Vlaanderen wordt ze liefkozend “Wielemie” genoemd en wordt ze een rolmodel voor een hele generatie mensen die leven met een beperking.

Ook al verslechtert haar fysieke gezondheid, haar mentale gezondheid floreert. Terwijl haar vrienden en familie worstelen om haar euthanasie-aanvraag te accepteren, blijft Marieke het maximale uit het leven halen. Ze is verslaafd aan de adrenaline en het avontuur van internationale reizen, intense competitie, media-aandacht en een heeft een lange fysieke bucketlist de ze nog wil afmaken. Door haar charme en vastberadenheid trekt Marieke doorheen deze laatste jaren talloze mensen naar zich toe: fans, vrienden, beroemdheden en andere mensen met een handicap.

MARIEKE - ADDICTED TO LIFE documenteert deze vastberaden, kwetsbare en verbazingwekkende atlete doorheen de dramatische gebeurtenissen van haar laatste levensjaren, waarin haar acceptatie van de nakende dood tevens de viering van het leven wordt.

_________________________________________________________________________________________________________________

Type: documentaire

Regisseur: Pola Rapaport

Productiejaar: 2022

Genre: Biografie, Human interest, Drama

Duurtijd: 88 minuten

_________________________________________________________________________________________________________________

Niemand minder dan palliatief specialist dr. Wim Distelmans die Marieke heeft begeleidt in haar vraag naar euthanasie zal aanwezig zijn voor de nabespreking van de film. Je kan bij hem terecht met alle vragen die er bij je zijn opgekomen tijdens de documentaire over Marieke.

Programma


 • 30 minuten

  Deuren open

  CC De Kruisboog

 • 1 uur 30 minuten

  Start film

Nog 1 item beschikbaar

Tickets

 • Filmvoorstelling

  Van € 3,00 tot € 4,00
  Verkoop geëindigd op
  • € 3,00
  • € 3,00
  • € 3,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page