Hoe kunnen we dit veranderen?
Het is belangrijk om te benadrukken dat de mate van veiligheid voor LGBTQIA+ individuen op straat sterk kan variëren afhankelijk van de locatie, cultuur en maatschappelijke attitudes.
Toen ik de resultaten opzocht van een onderzoek over hoe onveilig sommigen zich soms voelen, was ik niet verbaasd dat LGBTQIA+ personen zich minder veilig, minder welkom en minder op hun gemak voelen in hun buurt, in de stad dan cisgender en heteroseksuele mensen.
Ondertussen nemen misbruik, intimidatie en haatmisdrijven gericht naar LGBTQIA+ personen, mensen van kleur, gehandicapten, enz. toe. Waarom? Willen we ons niet allemaal veilig voelen in onze gemeenschappen? Leven in angst voor vervolging, toeroepingen of aanvallen is onaanvaardbaar! Zeker op een plek waar we ons veilig moeten voelen, onze eigen buurt.
Over het algemeen zijn er enkele redenen waarom sommige LGBTQIA+ personen zich onveilig kunnen voelen op straat:
Discriminatie en vooroordelen: LGBTQIA+ personen kunnen geconfronteerd worden met discriminatie, vooroordelen en intolerantie van anderen. Dit kan zich uiten in verbale, fysieke of emotionele mishandeling.
Homofobie en transfobie: sommige samenlevingen hebben diepgewortelde homofobe en transfobe opvattingen die zich manifesteren in vijandige gedragingen en geweld tegen LGBTQIA+ individuen.
Gebrek aan acceptatie: in gebieden waar er een gebrek aan algemene acceptatie is voor diversiteit in seksuele geaardheid en genderidentiteit, kunnen LGBTQIA+ personen zich kwetsbaar en onveilig voelen.
Gebrek aan bewustzijn en opleiding: onwetendheid over diversiteit in seksualiteit en genderidentiteit kan bijdragen aan vijandige attitudes en gedragingen.
Verandering is dringend nodig
We kunnen allemaal een rol spelen bij het creëren van een veilig gevoel door ervoor te zorgen dat anderen zich welkom en op hun gemak voelen.
Het is van cruciaal belang om bewustzijn te vergroten, educatie te bevorderen en te pleiten voor inclusiviteit en gelijkheid om de veiligheid van LGBTQIA+ personen te waarborgen en de samenleving meer ondersteunend te maken. Wetgeving, sociaal beleid en actieve betrokkenheid van gemeenschappen kunnen allemaal bijdragen aan het creëren van een veiligere omgeving voor iedereen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:
Durf vrienden, familie, collega's of kennissen aan te spreken als er discriminerende of afwijzende opmerkingen worden gemaakt.
Doe de moeite om eens te luisteren naar de standpunten van LGBTQIA+ personen en hun ervaringen te accepteren, hoe ongemakkelijk dit ook is. Je bent altijd welkom op de eerste woensdag van de maand in Pand 10, oude stationsbuffet van Tienen vanaf 14u om in gesprek te gaan of wat vragen te stellen.
Pas je eigen gedrag aan als reactie op wat je hebt geleerd door te luisteren.
Verander de fysieke omgevingen waar je controle over hebt.
Durf er openlijk voor uitkomen dat jij geen problemen hebt met LGBTQIA+ personen.
Deze kleine dingen en jouw keuzes hierin zijn enorm belangrijk, om de toename van haatmisdrijf te stoppen.
Heb jij je al eens onveilig gevoeld?
0%Ja, heel vaak
0%Ja, is al wel eens gebeurd
0%Misschien wel al eens, maar in een andere context
0%Nee, nog nooit
Ben je zelf slachtoffer van haatmisdrijf en heb je behoefte om je verhaal te delen, al dan niet anoniem; neem dan zeker contact met ons op.
Comments