de maagdenclub
gesprek
Lidewij Nuitten kwam onlangs uit de kast als maagd in haar programmareeks ‘De Maagdenclub’ voor VRT. Daarin ging ze op zoek naar andere maagden van boven de dertig. Een moeizame tocht, zo bleek. Want op maagdelijkheid op volwassen leeftijd rust nog een groot taboe. Tijdens V-fest vertelt ze over haar ervaringen en over hoe de docu tot stand kwam, en praat ze ongegeneerd met andere ‘maagden’.
Bio's
Lidewij Nuitten
werd geboren op een vrijdag, namelijk 28 februari 1992. Haar roots liggen in Lier, haar huis staat in Brussel en haar hart woont overal waar het klopt. Haar creaties gaan over het leven zoals zij het ziet, in al zijn schoon- en lelijkheid. Beeld, geluid en tekst helpen haar in haar poging om lelijke dingen om te zetten in iets moois. Zo ontdekt ze vaak iets magisch in het alledaagse. PS: haar lievelingskleur is geel en haar lievelingsdier is een hommel.
Margo Van Berlamont
is 26 en leeft al bijna haar hele leven met chronische (pijn)klachten en mentale gezondheidsissues. Ze is voornamelijk maagd door haar vulvodynie, wat zorgt voor vaginale zenuwpijnen. Ondertussen is ze daar al zeven jaar voor in behandeling en heeft ze zowat alle behandelingen geprobeerd. Op dit moment weet ze niet of ze ooit penetratie zal kunnen hebben, op een natuurlijke manier kinderen kan krijgen of natuurlijk kan bevallen. Daarnaast maakte ze meerdere keren seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag mee. Dat gaf ook angst om een relatie aan te gaan of om intiem te zijn met iemand. Open communicatie is voor Margo dé sleutel om taboes te doorbreken.
Sanou Sunthorn
is 35, werkt als logistieke order picker en heeft een zware rugzak mee uit het verleden (o.a. worstelen met zelfbeeld en pesterijen), maar door hulp te zoeken en door erover te praten heeft hij alles ondertussen een plaats kunnen geven. Toen Sanou in het middelbaar zat, eindigde de enige relatie die hij tot nu toe heeft gehad door bedrog. Dat liet een groot litteken achter en zorgde ervoor dat de deur voor de liefde dicht bleef. Dankzij zijn psycholoog heeft hij nu weer meer zelfvertrouwen en is hij opnieuw actief op zoek naar een partner. Door actief te luisteren naar lotgenoten hoopt Sanou dat clubleden zich meer op hun gemak voelen en nog meer zichzelf kunnen zijn.
Michell Heyndrickx
is 25 en beeldend kunstenaar. Enkele traumatische misbruik-ervaringen uit zijn jeugd hebben hem en zijn seksualiteit ernstig beïnvloed. Ondertussen heeft Michell al een heel aantal psychiaters, therapeuten en psychiatrische instellingen gezien en twee jaar geleden liet hij zich voor het eerst vrijwillig opnemen. Onlangs kreeg hij ook de diagnose PTSD en psychotische kwetsbaarheid. Zelf schaamt Michell zich absoluut niet voor zijn maagdelijkheid en door openlijk over alle mogelijke taboe-onderwerpen te praten, hoopt hij om ook bij anderen het gevoel schaamte te kunnen doen afnemen.
één pot nat
gesprek
Vaginale afscheiding, witverlies, leukorroe, baarmoederhalsslijm, opwindingsvocht,… Een hoopje termen die we gemakkelijk door elkaar halen en als één pot nat beschouwen. Het verschil in betekenis, en de functie van al die nattigheid in lijf en slip worden tijdens dit gesprek vakkundig uit de doeken gedaan. Do's en don’ts en handige tips & tricks krijg je er gratis en voor niks bij.
Bio's
Silvie Aedekerk
is gynaecoloog en vulva-arts. Ze heeft m.a.w. een specifieke expertise in vulvovaginale pathologie. In haar (privé)praktijk helpt ze patiënten met klachten van pijn bij het vrijen, anogenitale huidaandoeningen en terugkerende vulvovaginale infecties of irritaties. Verder zet ze zich in om taboe-onderwerpen meer bespreekbaar te maken.
Rebecca Verhofstede
richtte vanuit haar passie en bewondering voor het vrouwelijk lichaam en de menstruele cyclus in 2019 ‘Vrouw & Vruchtbaarheid’ op. Met haar persoonlijke ervaring om moeilijk zwanger te worden, en haar achtergrond als vroedvrouw en onderzoekster, wil Rebecca vrouwen, mannen én kinderen meer en tijdig bewust maken van hun eigen lichaam en vruchtbaarheid. Bovendien wil ze ook belangrijke taboes zoals menstruatie en vaginale afscheiding doorbreken. Ze informeert jong en oud over het belang en de schoonheid van vaginale afscheiding en het baarmoederhalsslijm. Met haar workshops wil ze jonge meisjes meegeven dat vaginale afscheiding heel normaal is en dat het uitzicht ervan kan evolueren doorheen de menstruatiecyclus. Daarnaast heeft ze ook al duizenden vrouwen via haar social media geïnformeerd over de betekenis en vruchtbaarheid van hun vaginale afscheiding. Omdat het in een gezonde situatie een teken is van vruchtbaarheid, en schaamte helemaal niet nodig is, verzamelde en deelde ze al meer dan 100 foto’s in haar slijmgalerij.
Foefelare Podcast
is een schaamteloos initiatief van twee vriendinnen Lotte en Rosalie over ‘de vulva’. Elk gerelateerd thema maakt kans om besproken te worden: van problemen tijdens het vrijen tot de plezantste vulva ervaringen. Humor en luchtigheid zetten de toon van de podcast. Tot groot jolijt van hun luisteraars wisselen de twee vriendinnen de sérieux af met hun eigen sappige verhalen. Daarnaast interviewen ze ook anderen die open en al dan niet blozend over de vulva durven praten. De wereld mag eindelijk en openlijk kennis maken met ieders ‘vulva gefoefel’. 'Foefelare Podcast' is te beluisteren op Spotify.
tijd voor seksualiteit
workshop voor vormingswerkers, leerkrachten en pedagogen
Praten over relaties en seksualiteit kan best spannend zijn, zowel voor jongeren als voor iedereen die met jongeren werkt (bv. leerkrachten, vormingswerkers, pedagogen,... ). ‘Ben ik de enige die nog nooit porno heeft gekeken?’. ‘Kan je met een kleine penis lekkere seks hebben?’. ‘Ik zag op TikTok dat de pil voor puistjes zorgt. Klopt dat?’. ‘Hoe moet je tongzoenen?’. ‘Hoeveel bloedverlies kan je hebben tijdens je menstruatie? Ik denk een grote fles water!’. ‘Ik heb niets tegen homo’s, maar ze mogen ook niet té dicht komen.’. ‘Doet de eerste keer seks pijn?’.
Benieuwd welke vragen er onderhuids nog leven bij jongeren, en hoe cgso vanuit haar expertise op dergelijke vragen reageert? Tijdens deze interactieve workshop neem je een kijkje in de belevingswereld van jongeren, krijg je tips & tricks, en ga je naar huis met nieuwe, inspirerende ideeën en methodieken om samen aan de slag te gaan.
Bio
Ymke Snauwaert
volgde de opleiding master sociaal werk, heeft een educatieve master in maatschappijwetenschappen en behaalde het diploma tot leraar. Ze spreekt vanuit haar expertise als vormingswerker binnen het cgso. Cgso biedt naast workshops voor kinderen en jongeren ook nascholing en ondersteuning voor professionals. Alle thema's die gekoppeld zijn aan seksuele gezondheid komen aan bod. Het cgso streeft ernaar dat mensen kunnen genieten van zichzelf, van elkaar en van de vormingen die zij aanbiedt.
5.03
18u-19.30u
@Silo
Vaartkom 39
Leuven
over de grens
gesprek
Sinds de #metoo beweging wordt er alsmaar meer over seksueel grensoverschrijdend gedrag gesproken. Maar zijn we daarom met z’n allen beter geworden in het aangeven van eigen grenzen en de communicatie daarover? In dit gesprek wordt achterhaald wat er met grensoverschrijdend gedrag bedoeld wordt, in welke vormen het zich kan manifesteren, hoe dun de overschreden (grens)lijnen soms zijn, en op welke manieren context en situaties bepalend kunnen zijn voor slachtoffer en dader. We voeren een genuanceerd gesprek opgehangen aan een paar delicate casussen, met het publiek als interactieve ‘jury’.
Bio's
Sophie Wouters
is algemeen coördinator van PUNT. vzw. Sinds kleins af aan staat rechtvaardigheid voor Sophie centraal. Ze strijdt binnen de organisatie voor aandacht voor de strijd tegen seksueel geweld. Via verschillende kanalen (podcasts, panelgesprekken, lobbygesprekken, overlegmomenten, vormingen en hulpverlening) verspreidt ze het woord van PUNT. Sophie schoolde zich eerder al bij binnen traumatherapie en is psychotherapeut in opleiding.
Jacoba Cuppens
is seksuoloog (KUL) en psycholoog (VUB) van opleiding. Daarnaast is ze systeemtherapeut in opleiding. Ze werkt in het forensisch team van CGG-VBO, met een doelgroep waarbij er sprake is van, of een bezorgdheid is rond, het stellen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Verder zet Jacoba zich in voor seksuele educatie op scholen. Momenteel maakt ze een educatieve voorstelling bij ‘TINT’, met jongeren over seksualiteit.
Maarten Kaptein
is sinds 2007 psycholoog/therapeut in het forensisch team van het CGG-VBO te Leuven. Het forensisch team biedt therapie aan volwassenen die te maken hebben met problemen rond grensoverschrijdend gedrag. Dit kan gaan over agressie, verslaving, of grensoverschrijdende seksualiteit. De therapeuten van het Leuvense forensisch team bieden ook hulp in de Leuvense gevangenissen.
tot hier, en niet verder
workshop
Hoe bewaak je jouw veiligheid en grenzen? Wat bedoelen we eigenlijk met ‘grenzen’, of wat zijn het? Hoe werkt je brein wanneer er trauma ontstaat? Welke reacties zijn zogenaamd ‘normaal’? Waar kan je terecht voor hulp wanneer jouw grens overschreden wordt?
In deze workshop ga je samen, en op een interactieve manier, op zoek naar antwoorden op al deze vragen, en meer.
Deze workshop wordt begeleid door PUNT. vzw en is toegankelijk voor iedereen die wil bijleren over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
PUNT. vzw is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot één van de grootste stemmen omtrent seksueel geweld in Vlaanderen. Op 12 mei 2019 organiseerden de oprichters van PUNT de ‘Stille Mars tegen Seksueel Geweld’. Naar aanleiding van de zaak Julie Van Espen kwamen er toen 15.000 mensen op straat. Deze mars kenmerkte de start van PUNT. vzw. PUNT heeft een uitgebreide werking, gaande van slachtofferondersteuning tot vormingen en sensibiliseringscampagnes. De vzw zet in op drie luiken: hulpverlening, sensibilisering en onderzoek en adviesverlening. De vzw bestaat uit een team van geëngageerde vrijwilligers & medewerkers.
Bio
Thalia De Clercq
is afgestudeerd psychologisch consulente, klassieke zangeres, en start vanaf september 2024 als studente psychotherapie interactionele vormgeving. Haar eigen traject startte in 2021 als lotgenote bij PUNT. vzw na zelf slachtoffer te zijn van grensoverschrijdend gedrag. Hier leerde ze hoe helend contact met lotgenoten is en besloot ze zelf vrijwilliger te worden en zich actief in te zetten tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Thalia is actief bij de tak vormingen/ workshops en leidt sinds januari 2024 ook een eigen lotgenotengroep als ervaringsdeskundige. Ze was eerder ook vrijwilliger bij ‘Dwaalzin’, de jongerenwerking van huisvandeMens, waarbij ze optrad als spreker voor de podcast 'LalaloveYou', en een inspiration talk verzorgde over poëzie en grensoverschrijdend gedrag. Thalia's visie is dat kunst uiting geeft aan gevoelens op momenten dat spreken vaak moeilijk is. Ondanks de vaak negatieve connotatie die de culturele sector heeft met grensoverschrijdend gedrag vindt Thalia het belangrijk om de oorspronkelijke betekenis van kunst niet te verliezen en dat is, volgens haar, de mogelijkheid tot expressie.
intimiteit op de set
gesprek
Acteurs moeten zich vaak letterlijk en figuurlijk blootgeven op een set. Spannend voor de toeschouwer om naar te kijken, maar soms erg ongemakkelijk voor de spelers zelf. Tegenwoordig kunnen zij meer en meer beroep doen op een intimiteitscoach die het hele productionele en creatieve filmproces, van casting tot nazorg, met hen doorloopt.
De intimiteitscoach probeert, met respect voor ieders grenzen, vóór en achter de scène een veilige omgeving te creëren, en is in principe het aanspreekpunt voor de hele crew.
Tijdens V-fest gaan we aan de praat met de eerste intimiteitscoach van ons land, en peilen we naar de ervaringen van een beloftevolle regisseur en dito acteurs.
Bio's
Philine Janssens
is sinds 2020 een pionier op het gebied van intimiteitscoördinatie in België. Als eerste Belgische intimiteitscoördinator werkt ze nauw samen met toonaangevende organisaties en producenten uit binnen- en buitenland. Philine is een veelgevraagd spreker, en is auteur van de Intimiteitstoolkit voor Mediarte. Met haar professionele achtergrond als choreografe en movement director ondersteunt zij productieteams, regisseurs, cast en crew bij het verfilmen van intieme verhaallijnen. Philine heeft onder meer gewerkt voor 'Knokke Off', 'Onder Vuur', '2de Zit', 'Liefdestips aan mezelf', 'Exen', 'De Club', 'Season of Sex', 'Le Paradis', 'Babyproof', 'WTFck',... en werkt vaak samen met Streamz, Netflix, Amazon en Warner Bros producties.
Charlie Dewulf
is gefascineerd door innovatieve storytelling. Die ontwikkelde o.a. de VR-ervaring ‘Soulsearchers’, de webserie ‘Brak’ die in 2020 op VTM Go werd uitgezonden, en de webserie ‘Liefdestips aan Mezelf’ voor Go PLAY in 2022. Die verscheen ondertussen ook op het scherm als kandidaat voor twee tv-programma's van de zender PLAY ‘Masterchef Celebrity 2023’ en ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Momenteel werkt die aan een fictiefilm ‘Marit & the Maximarket’ en een animatiefilm ‘Mitten & the Minimen’ met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).
Jean Janssens
is een acteur die je kent van o.a. ‘Liefdestips aan Mezelf’.
Maïmouna Badjie
groeide op in Gambia. Ze debuteerde in de kortfilm ‘Gyre’ en kort nadien als Jitske Van den Heuvel in de VRT-reeks ‘Onder Vuur’. Daarna was zij te zien als hoofdrolspeelster Zizou in de online serie 'Panna', ‘Het geheugenspel’ van Jan Verheyen, en ‘Assisen’ onder regie van Lenny Van Wesemael. Ze nam de hoofdrol op zich in ‘Season of Sex’ onder regie van Olympia Allaert, en heel binnenkort zie je haar in ‘Groeien & Bloeien’ nieuwe reeks voor VRT1.
Robin Broos
werd gereleased in 1984. Hij is freelance (film)journalist en deelt sinds 2018 zijn kennis van filmmuziek op de radio, als presentator van het Klara-programma ‘The Original Soundtrack’. Onder de noemer ‘The Belgian Soundtrack’ brengt hij een weetjesvoorstelling op de Vlaamse podia. Hij is auteur van de boeken ‘The Original Soundtrack, Do you speak Disney?’ en ‘Do you speak Barbie?’ (dat in maart 2024 verschijnt).
XXX-tech
English talk
Have you already been introduced to the term Sextech?
Sextech is any kind of technology or technology-driven venture that is designed to enhance, innovate or change human sexuality and sexual experience. From the ordinary toy, virtual sex and sex with robots, to sex applications or devices and adapted equipment for disabled people.
Sextech is a massively growing multi-million market, rich with potential and opportunity.
Those who advocate for it, would say sextech plays a crucial part in the (mental) health and wellbeing sector, with a real chance to positively impact many lives.
But should we also consider the downside of technological freedom and its consequences? And are we, or are we not, running up against ethical limits?
Bio's
Jenna Owsianik
is a seasoned journalist and sextech expert, offers over a decade of experience covering sexual wellness, health and cutting-edge sex technologies. Her qualifications include a Master's in Journalism from The University of British Columbia and an Honors Bachelor of Arts in Women's Studies and Feminist Research from Western University. As the founder of Sex for Every Body®, Jenna champions the right to sexual self-expression for diverse bodies through adult sex education. She is the primary author of the influential ‘Future of Sex Report’ (2016). Recognized as a thought leader and consultant, Jenna is dedicated to enhancing accessibility in the industry, particularly for people with disabilities and underserved communities.
Chloé De Bie
is a clinical sexologist, clinical psychologist and relationship therapist. In addition she’s also a bereavement therapist, burnout coach and EFT therapist. She has her own therapy center Vivolinio in Ghent. She is a lecturer at the Karel de Grote Hogeschool (Antwerp) and she is a guest lecturer at the Vives Hogeschool (Roeselare), PXL Hogeschool (Hasselt) and at the KULeuven (Master in Sexology). In 2022 she became chair of the Flemish Association for Sexology. She wrote a book ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ (2020, Pelckmans). Finally, she is passionate to break myths surrounding relationships and sexuality through (social) media (including ‘Love, seks and Drama’ on radio JOE). In 2023 her second book ‘Op zoek naar liefde. Wegwijzers voor relatiegeluk’ was published (2023, Pelckmans).
Lily Frank
is an academic Philosopher and an Assistant Professor of Philosophy and Ethics at the Technical University of Eindhoven, in the Netherlands. Her research is eclectic and wide in scope-working at the intersection of emerging technologies and value change, for example, reproductive technologies (the artificial womb), humanoid robots (sex and love bots), and mobile apps for meeting, hooking up, and falling in love. She received her Phd in Philosophy from the City University of New York, The Graduate Center and her Bachelor’s degree from Smith College, Massachusetts, in the United States. She is a Senior Researcher at the 4TU Center for Ethics and Technology and a board member of the TU/e Center for Humans and Technology. She is also part of Dutch national research programme on The Ethics of Socially Disruptive Technologies.
Deborah Seymus
is a Belgian journalist, copywriter and writer. In 2022 her debut ‘Vijftig piemels later’ was published. Anything human related fascinates her. She interviews and writes on subjects like sexual identity, society and the human psyche. She lives in Antwerp, with her husband and cat.
liefdevolle lijven:
over seks, intimiteit en beperking
gesprek
“Seksualiteit van mensen met een beperking wordt doorgaans genegeerd en doodgezwegen. Indiscrete vragen worden gesteld, ze worden als ‘freaks’ voorgesteld door verschillende media en worden uitgelachen of net gepamperd wanneer thema’s zoals seks, daten en relaties aan bod komen. Toch is verlangen naar intimiteit een basisbehoefte, ook voor mensen met een beperking”, aldus Dito vzw. Met de fototentoonstelling ‘Liefdevolle Lijven’, door fotograaf Morgane Gielen, ijvert Dito vzw om deze vooroordelen van de baan te vegen. Seks met een beperking betekent nl. niet noodzakelijk ‘beperkte seks’. Hoog tijd om enkele ervaringsdeskundigen aan het woord te laten en spreekwoordelijk in de kijker te zetten.
Bio's
Charlotte Aelbrecht & Tibo Collet
leerden elkaar bijna 2 jaar geleden kennen via Tinder. Het was liefde op het eerste gezicht. Zoals vele jonge koppels op zoek naar avontuur, trokken ze al snel naar Zweden, New York en Zuid-Afrika. Charlotte is sinds haar 17e rolstoelgebruiker. Wat haar een parcours van vele hindernissen opleverde, waarbij ze steeds moet opboksen tegen behoorlijk wat vooroordelen over haar leven én de relatie die ze met Tibo heeft. Via het project Liefdevolle Lijven willen ze aan de buitenwereld tonen dat hun relatie net zo intens en avontuurlijk is als die van een ander, en dat haar beperking hen niet in de weg staat om elkaar en de wereld te ontdekken. Charlotte is eveneens regio-verantwoordelijke bij Dito vzw. Ze is er belangenbehartiger voor personen met een handicap.
Morgane Gielen
is een ‘lifestyle & fashion’ fotograaf. In haar werk focust ze vooral op meer inclusiviteit en diversiteit binnen de mode-industrie. Om die reden startte ze ook haar eigen modellen agentschap ‘No Babes Agency’, waar ze modellen, make-up artiesten en stylisten representeert die haar visie delen. Ze is ook oprichtster van het taboedoorbrekende collectief ‘No Babes’, dat een stem geeft aan mensen die vaak het stilzwijgen worden opgelegd door huidige maatschappelijke idealen. ‘No Babes’ is ook de naam van haar eerste fotoboek, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. ‘No Babes’ stelt taboes in vraag d.m.v. expo’s, een podcast, video’s, fotoshoots, en meer.
Melis en David
zijn een jong koppel. Melis heeft aangeboren toxoplasmose aan beide ogen, waardoor ze delen uit haar gezichtsveld mist. Voor beiden was deelnemen aan de foto-expo 'Liefdevolle Lijven' een uitdaging. Vooral voor Melis was het een manier om zich meer thuis te kunnen voelen in haar eigen lichaam. Melis wil graag het taboe rond mensen met een beperking helpen doorbreken. “Het zijn ook maar mensen, niet anders dan anderen. Terwijl de nadruk toch vaak op de beperking lijkt te liggen.” Voor Melis en David speelt seksualiteit een belangrijke rol. Ze houden allebei van aanraking. Het is de lichaamstaal die compenseert voor wat er soms lijkt te ontbreken. Al twijfelen ze eraan dat er ook maar iets ontbreekt tussen hen.
Annelies Moons
'praat wel heel graag', stond ooit op haar rapport te lezen. Geen wonder dat ze er haar werk van maakte. Al luistert ze nu liever dan ze zelf praat. Want verhalen, dat zijn haar grote echte liefdes. Verhalen die je bewegen en veranderen, uit de mond van mensen, op de radio of in boeken. Ze zoent dan ook dagelijks de grond waarop ze mag werken, of het nu die van Radio 1 is of één of andere culturele instelling waar ze in gesprek mag gaan.
spreken zonder schroom -
met kinderen en jongeren
gesprek
Praten over seks met kleine kinderen of tieners lijkt een hele opgave, maar is soms makkelijker dan je denkt. Door passende taal te gebruiken, een veilige ruimte te bieden en rekening te houden met de eigenheid van jouw kind, kom je al een heel eind. Als je nuttige tips en tricks nodig hebt om te praten over seksualiteit, lichamelijke veranderingen, genderidentiteit en relaties, dan ben je aan het juiste adres!
Bio's
Evelien Luts
is seksuoloog, met een specifieke focus op ‘ouders’. Praten met kinderen en jongeren over seksualiteit? Een fijn seksueel leven met je partner naast de hectiek van het ouderschap? Dat is haar expertise. Ze heeft een eigen praktijk in Berchem, waar ze individuen en koppels begeleidt. Daarnaast werkt ze graag met groepen: mamagroepen begeleiden, workshops geven aan ouders, lesgeven aan studenten en bijscholingen geven aan professionals. Op haar instagram account @seksuoloog_evelienluts deelt ze informatie over (praten over) seksualiteit.
Tine Van de Looverbosch
is seksuele vormingswerker en startte dit jaar hun eigen zaak op. Via 'Ontbloot' geeft ze workshops aan jongeren en volwassenen, met focus op plezier, kennis en consent. Speels, schaamteloos, fantasierijk, veilig(er), geïnformeerd: dit is de toekomst van seks, zolang Tine (zij/die) er iets over te zeggen heeft. Deze creatieveling is ook illustrator van een regenboog aan clitorissen die je kan vinden bij 'Clitsawonderfulworld'. Tine zal het gesprek aangaan met een aanstekelijk open houding en veel enthousiasme!
Annelies Moons
'praat wel heel graag', stond ooit op haar rapport te lezen. Geen wonder dat ze er haar werk van maakte. Al luistert ze nu liever dan ze zelf praat. Want verhalen, dat zijn haar grote echte liefdes. Verhalen die je bewegen en veranderen, uit de mond van mensen, op de radio of in boeken. Ze zoent dan ook dagelijks de grond waarop ze mag werken, of het nu die van Radio 1 is of één of andere culturele instelling waar ze in gesprek mag gaan.
6.03
20.30u-22.00u
@Silo
Vaartkom 39
Leuven
MyEndo
docu + gesprek
‘MyEndo’ is een persoonlijke documentaire over de strijd van Ellen en Thomas tegen de chronische ziekte endometriose. De film werd opgenomen over een periode van meer dan vier jaar. Het is een modern liefdesverhaal waarin de hoofdpersonages worstelen met de uitdagingen die veel chronische patiënten kennen. Om hun meest intieme en kwetsbare momenten vast te leggen, gebruikten Ellen en Thomas kleine camera’s om de kijker ongekende toegang te geven tot hun persoonlijke gevecht met endometriose.
Endometriose is een onderbelichte medische aandoening waarbij hormoongevoelig weefsel op verschillende plaatsen in het lichaam voor pijn en ontsteking zorgt.
De oorzaak van de ziekte is nog onbekend en ook naar een remedie is het nog zoeken. Patiënten lijden daardoor vaak jarenlang intense pijn voordat ze een correcte diagnose krijgen.
Bio's
Ellen Andries
Creative Director met een liefde voor kunst en een onstilbare drang om dingen een unieke uitstraling te geven, combineert vijftien jaar ervaring op het hoogste niveau in motion graphics. In 2020 bracht ze haar debuut documentaire 'MyEndo' uit. Zowel via liveaction als animatie belicht de film haar strijd tegen de chronische ziekte 'endometriose', waaraan wereldwijd 1 op de 8 vrouwen lijden. Sinds de release van de film werd een groeiende beweging van beleidsmakers in België, en over de hele wereld, aangemoedigd om een wetgeving op te stellen die endometriose in de samenleving zal aanpakken. Ellen is diep betrokken bij de advisering op alle niveaus. De strijd om endometriose bekendheid te geven, gaat dagelijks door.
Thomas Maddens
is een bekroonde filmmaker en activist, die zich voornamelijk toespitst op thema's zoals mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid en reproductieve rechten. Samen met zijn vrouw en partner, Ellen Andries, richtte hij tien jaar geleden ‘A Mad Production’ op, waar ze via storytelling films en impact campagnes produceren i.s.m. verschillende organisaties, creatievelingen en activisten. Thomas besteedde het eerste decennium van zijn carrière aan verslaggeving van grote, humanitaire crises voor de Verenigde Naties. De crisisgebieden waarover hij rapporteerde, omvatten onder meer Oost-Congo, Zuid-Soedan, Guinee Conakry, Nepal, Haïti, Irak, Libanon, Palestina/Gaza, Oekraïne, Kenia,... Naast zijn humanitaire werk leidt hij een team van de USC Shoah Foundation van Steven Spielberg, die getuigenissen van genocide overlevenden vastleggen. Samen met zijn partner produceerde hij ook 'MyEndo', een film die onmiskenbaar verantwoordelijk was voor een grootschalige, maatschappelijke verschuiving in de bewustwording van endometriose in België.
Carla Tomassetti
is prof. dr. verbonden aan het Leuvens universitair fertiliteitscentrum. Zij is gespecialieerd in endometriose- en fertiliteitschirurgie en vruchtbaarheidsonderzoek en –behandelingen.
Sara Van den Broeck
studeerde in 2008 af als licentiaat in de pedagogische wetenschappen aan KULeuven. Nadien volgde Sara de tweejarige opleiding seksuologie. Als stafmedewerker bij vrouwenorganisatie 'Rebelle' was Sara gespecialiseerd in projecten rond seksualiteit en relaties. Sinds een paar jaar maakt ze deel uit van het vrijwilligersteam achter V-fest.
meer dan één: over non-monogamie
gesprek
Non-monogamie, consensueel of niet, komt vaker voor dan gedacht. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de UAntwerpen. Toch is het taboe errond nog steeds groot, en leidt een ongenuanceerde beeldvorming tot snelle be- of veroordeling. Tijdens dit gesprek werpen we een ruime blik op de verschillende vormen van non-monogamie: van open relaties en bedrog tot polyamorie. Het fenomeen wordt ook vanuit cultureel, therapeutisch en historisch oogpunt toegelicht.
Bio's
Roos Reijbroek
is relatiebegeleider voor polyamoristen. In haar praktijk in Utrecht (NL) spreekt ze dagelijks met koppels over de mooie, pijnlijke, spannende en verrijkende ervaringen van open relateren. Ze heeft een achtergrond in Emotionally Focused Therapy, Gender Studies en een decennium van communitywerk en publiek spreken in/voor/over de polyamoreuze gemeenschap. Grote ideeën over autonomie, vrijheid en verbinding koppelt ze met compassie aan dagelijkse misverstanden, trauma's en angsten, en het leven in de wereld zoals die op dit moment is. Je kunt haar altijd blij maken met een kop kruidenthee en goeie chocolade, of een filmpje van een ge-autotunede husky.
Manuel Morrens
is hoofd van de psychiatrische dienst alsook voorzitter van het Department psychiatrie aan het UZ Antwerpen. Hij is bovendien ook hoofd van de onderzoeksgroep ‘Collaborative Antwerp Psychiatric Research Initiative (CAPRI)’ aan de UAntwerpen en doceert er Klinische Neurowetenschappen en Psychiatrie. Daarnaast is hij psychiater verbonden aan het universitair psychiatrisch centrum te Duffel, waar hij werkt met patiënten rond stemmingsstoornissen, meerbepaald de bipolaire stoornis. Zijn onderzoek spitst zich voornamelijk toe op de rol van het immuunsysteem in de pathofysiologie van psychotische- en stemmingsstoornissen. Aanvullend leidt hij het onderzoek naar al wat te maken heeft met de biologische, psychologische en sociale factoren verbonden aan de interesse in BDSM en is hij co-auteur van verschillende publicaties binnen het thema. In 2023 voltooide hij samen met collega’s een survey over consensuele en niet-consensuele non-monogamie.
Anaïs Van Ertvelde
is schrijver en historica. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van mensen met een beperking aan de Universiteit van Leiden en schrijft boeken, essays, columns en podcasts over seksualiteit, lichaam en handicap. Dit jaar verscheen bij de Bezige Bij ‘Handicap. Een bevrijding’ waarin ze fileert wat de wereld ons over handicap vertelt en duidelijk maakt wat handicap ons over de wereld kan vertellen.
toys 4 boys
workshop
Welke speeltjes bestaan er eigenlijk allemaal voor iemand met een penis? Zijn dat echt alleen maar van die namaak-vagina’s of zijn er ook leuke en creatieve toys op de markt?
In deze workshop kom je alles te weten over speeltjes voor de penis en de prostaat. Van eenvoudige ‘eitjes’ om mee te masturberen tot heuse toestellen die automatisch bewegen. Interessant voor penis- én vulvabezitters!
Bio's
Ruud Poppe
is seksdeskundige. Als homeparty-consulente, blogster van misspoppie.be, workshopper en coach deelt ze 8 jaar ervaring in seksspeeltjes, genot, het menselijk lichaam en all things sexual.
Jelle Vanderlinden
is de partner van Ruud Poppe. Door zijn relatie met haar, groeide zijn interesse in de wereld van de seksspeeltjes. Hij test en ontdekt graag wat nieuw op de markt komt. Hij is een uitstekend verteller en praat graag over taboedoorbrekende onderwerpen.
Ruud en Jelle
praten graag samen over seks. Zij doet dat dagelijks, als seks-coach. Hij alleen maar als zij het hem vraagt. Hun kennis over seksspeeltjes is groot: hoe ze werken, waar je best op let als je iets aankoopt en waarom het ene nu echt veel leuker is dan het andere.
lustig borduren
workshop
Nina van Nin.a.telier zet jou aan het werk met naald en draad.
‘Hot!’, ‘Lustig’, ‘Lui’, ‘In the mood’, ‘Buiten gebruik’,… In een wip borduur je een woord of quote op je slipje of T-shirt, of die van je partner.
Praktisch
Breng een katoenen slipje of een t-shirt mee.
Al het andere materiaal, zoals woorden, quotes en kleine tekeningen worden voorzien.
Zelf iets in gedachten? Breng je eigen print mee.
Bio
Nina Van Herck
is de drijvende kracht achter Nin.a.telier. Zij is een creatieve maker en conceptontwikkelaar met een passie voor hedendaags hand borduren. Naast eigen werk en werk op maat geeft Nina haar passie door tijdens workshops en gaat ze op een creatieve manier aan de slag met teams tijdens teambuildings. Nin.a.telier werkte speciaal voor V-fest deze workshop uit.
seksbingo
met Tony Knollt
Seks, bingo en Tony Knollt, dat vat het zo’n beetje samen. Speciaal voor V-fest ontwierpen we een seksbingospel. Uw host van de avond is niemand minder dan Tony Knollt, charmezanger en -hopen we- toppresentator. Hij praat de rondes aan elkaar en zorgt tussendoor voor een vleugje muziek. Verwacht u aan een krakkemikkig geriatrisch feest met seks en bingo als rode draad.
Bio
Tony Knollt
weinig bekend, zag het eerste daglicht in 1946 in het Nederlandse Assendelft. Niemand kon vermoeden dat er in het kleine kereltje een enorm muzikaal talent schuilde. Zijn beklijvende teksten en prachtige melodieën zorgen voor troost, vreugde en levenslust. Speciaal voor v-fest haalt Tony de presentator in zichzelf naar boven.
podcasts & streams
Beluister en bekijk hier de podcasts en streams van de vorige editie.
V-wat?
zonder
foefkes!
V-fest is een Leuvens festival rond seksualiteit en intimiteit dat met een pittig en gevarieerd programma van talks en workshops focust op het bespreekbaar maken van taboes en het ontkrachten van hardnekkige mythes.
Het festival wil laagdrempelig en inclusief zijn voor iedereen die interesse heeft in seks.
V-fest is een initiatief van het huisvandeMens binnen de deMens.nu, de vrijzinnig humanistische koepelorganisatie.
Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing gericht op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. De rechten van de mens zijn ons referentiekader. Het geloof in de mens staat centraal.
Volg ons ook op