top of page
bckgrdsiteqrt.jpg

QUARTIER, een plek voor creatief experiment en ontmoeting in Leuven.

hvdmleuvenlogo.png
Home

Programma

Programma

Zin in Zines

"Let's make a zine, or better said; let's heal our inner child!"

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en is jouw zoektocht naar zingeving nog steeds volop aan de gang. Dan ben je zeker welkom op deze Dwaalzinavond in Leuven waar we samen in gesprek gaan en een creatieve invulling zullen geven aan de zin en onzin van het dagelijks leven!

Zingeving? Klinkt een beetje zwaar, maar is eigenlijk deel van elk mensenleven! We hebben allemaal nood aan een doel, mensen rondom ons en een toekomstbeeld van een wereld waarin we willen leven. Veel jongeren stellen zich de vraag 'Is dit het dan?', maar je bent niet alleen! Tijdens deze dwaalzinavond gaan we creatief en met de nodige humor aan de slag met de grote vragen!

Je hoeft trouwens helemaal niet creatief aangelegd te zijn om te kunnen deelnemen aan deze avond. We maken stap voor stap een zine (een mini-maga-zine). Leef je uit met collega, doodles of poëzie.

Er wordt een veilige sfeer gecreëerd binnen een beperkte groep zodat we een gesprek rond zingeving kunnen openen. Deze veilige sfeer vraagt een respectvolle houding en openheid van de deelnemers zodat iedereen zichzelf kan zijn.

De thema's voor deze workshop zijn:

27.09 > Kiezen is verliezen? Of niet?

24.10 > Things we lost between the pages

23.11 > Alleen maar niet eenzaam

20.12 > Elk einde, een nieuw begin

Wat meebrengen?

Dwaalzin voorziet al het materiaal!
Je mag natuurlijk ook eigen spullen meebrengen zoals magazines, kranten, stiften, stickers of andere leuke dingen om een eigen mini magazine te maken.

TOEGANG GRATIS

INSCHRIJVEN IS WEL VERPLICHT!

zininzine.png

27.09.2023
24.10.2023
23.11.2023
20.12.2023

19u30 - 21u30

@Tolhuis

Zin in Zines

IK MIS - in beelden

'Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, kan een video dat 'x'-aantal keer meer.

De juiste taal vinden voor je gevoel is niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer je worstelt met grote gevoelens van verdriet, gemis of verlies wordt dat doorgaans nog uitdagender.

'Praten helpt', wordt vaak gezegd.

MAAR praten alleen, lijkt soms onvoldoende.

Creatief aan de slag gaan, kan helpen om je gevoelens van rouw* vorm te geven. Waar woorden ontoereikend zijn, kunnen beelden (letterlijk) zichtbaarheid geven aan wat diep in jou leeft.

In de workshop 'IK MIS - in beelden' wordt gewerkt rond video en beeldvoering, met als centrale vraag: "Hoe zet ik mijn ervaring, gevoel of proces om in videomateriaal?"

Je maakt kennis met een waaier aan inspirerende werkvormen en technieken, je leert voeling krijgen met je camera en de omgeving en ontdekt hoe je beide kan inzetten om je eigen verhaal te vertellen.

* Rouw wordt hier geïnterpreteerd als alle tegenslagen in het leven in de brede zin
   (niet alleen rouwen om de dood).

Voor wie?

Voor iedereen die worstelt met gevoelens van gemis.

Voor iedereen die graag met video aan de slag gaat en de storyteller in zichzelf wil ontdekken.

Ervaring of kennis is niet vereist!

 

Wat meebrengen?

Smartphone is voldoende.

Als je over een camera beschikt, kan je deze zeker gebruiken.

Deze workshop kan gecombineerd worden met de
'IK MIS - in woorden' workshop 
op 22 november 2023!

 

TOEGANG GRATIS

INSCHRIJVEN IS WEL VERPLICHT!

Yara De Coninck is een jonge, enthousiaste creatieveling die altijd met meerdere projecten tegelijkertijd bezig is. De rode draad door al deze projecten? Verhalen vertellen! Van jongs af aan waren lezen, tekenen en schrijven haar favoriete tijdverdrijf, en toen ze een camera in handen kreeg, begon ze een beeld te krijgen (no pun intended) van alle manieren om een verhaal tot leven te brengen. Ze rondde haar filmopleiding aan het Narafi af en kwam tijdens een traject bij de Samenlevingsdienst terecht in social media, nóg meer storytelling. Daarnaast probeert ze met een open mind de mogelijkheden van het leven en haar rol in deze wereld te ontdekken, met een goed gevulde notitie-app binnen handbereik en een random Spotify playlist op de achtergrond.

QUARTIER workshops.png

25.10.2023

15u00 - 17u30

@Tolhuis

IK MIS - in beeden

Illustreren - Het verbeelde zelf

In deze reeks van drie workshops ga je aan de slag met verbeelding en taal, en probeer je je eigen beeldend universum te ontwikkelen met als inspiratiebron: de vele lagen van jezelf. Via creatieve oefeningen verfijn je de contouren en ontrafel je de dieptes van wie je bent.

Je experimenteert met verschillende materialen en tast zo de grenzen van je creativiteit af. Fragmenten uit je levensverhaal, flarden van herinneringen, zonne- en schaduwkanten krijgen vorm en worden een illustratie van jezelf.

26/10 - workshop 1

Via tal van oefeningen spreken we je verbeelding aan en gooien we de verwachtingen rond perfectie overboord. Het creëren staat centraal. We leren kijken naar onszelf en de weg die we al hebben afgelegd vanuit een creatieve bril en ontginnen zo de inspiratie voor jouw persoonlijke illustratie.

07/11 - workshop 2

Deze workshop focust op de vertaalslag van inspiratie naar tastbaarheid. Via moodboards en miniatuurschetsen leer je kleur, betekenis en stijl te verbinden en kom je tot een gelaagde illustratie.

13/11 - workshop 3

Je illustratie ondergaat zijn laatste metamorfose. Samen gaan we op zoek naar de eindvorm waarin je jouw illustratie wil presenteren en onderzoeken we verschillende technieken om je verbeelde zelf tot leven te wekken.

Voor wie?

Voor iedereen.

Ervaring of kennis is niet vereist!

Wat meebrengen?

Materiaal is in de prijs inbegrepen

Myrte Van Creanenbroeck, naast haar werk als psycholoog houdt Myrte zich sinds de schoolbanken liefst bezig met haar zoektocht naar (zelf)expressie en betekenis. Het materiaal dat ze hierbij gebruikt, verschilt naargelang het verhaal ze wilt vertellen: olieverf, grafiek, een balpen, een naaimachine of een piano, alles kan en mag! In haar illustraties en schilderijen gaat ze op zoek naar hoe ze emoties op een pakkende manier kan overbrengen op anderen.

€ 15,00 VOOR DE HELE REEKS

INSCHRIJVEN IS VERPLICHT!

Illustratie workshop 1.jpg

26.10.2023
07.11.2023
13.11.2023

19u30 - 22u00

@Tolhuis

Illustreren - Het verbeelde zelf

Verdriet bewegen

Rouwen, het klinkt zo zwaar en moeilijk.

Maar rouw is het natuurlijke antwoord op een verlies van iets of iemand waar je een betekenisvolle relatie mee hebt. In deze workshop zal je via beweging, lichaamsexpressie en reflectie (rouw)gevoelens ontdekken die zich - zonder woorden - in je lichaam hebben genesteld. Stefanie Boelens en Linde Waeyaert begeleiden jou hier met zorg en zachtheid doorheen.

Rouw wordt hier geïnterpreteerd als alle tegenslag in het leven in de brede zin (niet alleen de dood).

Voor wie?

Voor iedereen die worstelt met gevoelens van rouw.

Ervaring of kennis van dans is niet vereist!

Wat meebrengen?

Eventueel een matje en een deken

Prijs: € 5,00

INSCHRIJVEN IS VERPLICHT!

Linde Waeyaert werkt sinds 2014 in het huisvandeMens Gent-Eklo. Als vrijzinnig humanistisch consulent heeft ze vooral ervaring opgebouwd inzake gemeenschapsvorming, existentiële zorg, en zingeving. Die zingeving vindt ze voor haarzelf in het lezen van boeken, zwemmen en genieten van de kleine en grote dingen die het leven biedt.

Stefanie Boelens zit momenteel in het laatste jaar van de zesjarige universitaire studie Humanistiek in Nederland. Vanuit haar achtergrond als danseres ligt haar focus op beweging en zingeving. In beweging zijn, alleen of samen, is iets waar ze ontzettend veel energie van krijgt. ​Als Geestelijk Verzorger worden we opgeleid mensen moreel bij te staan. Hierbij ligt de focus vaak enkel op het woord en wordt de rol van het bewegingsapparaat vergeten. Haar specialisatie binnen de opleiding is ontstaan vanuit haar fascinatie voor de rol die het lichaam speelt in zingevingsprocessen. Van daaruit heeft ze samen met Linde Waeyaert een workshop opgericht rondom rouw- en verliesverwerking waarbij het bewegingsapparaat het start punt vormt. Binnen de workshop wordt er een duidelijke link gelegd met 'het drie sporen model van de rouw' geschreven door Johan Maes.  We duiken samen het lichaam in en maken een reis door het lichaam. Onder begeleiding worden de connectie tussen gevoel, ratio en emotie versterkt. Binnen dit onderzoek worden er handvaten ontwikkeld die een bijdrage bieden binnen rouw- en verlies processen. 

 

QUARTIER workshops2.png

16.11.2023

19u30 - 20u30

@Tolhuis

IK MIS - in woorden

Concreet uitdrukken wat je voelt als je te maken krijgt met verlies, gemis of verdriet is vaak geen evidentie. Soms zeggen woorden van anderen meer dan jij dat kan: je herkent je gevoel in een quote of gedicht. Een passage van een boek verwoordt perfect wat er in jou omgaat. Een metafoor of vergelijking verbeeldt op magische wijze wat jij denkt. Alsof die ene auteur in je hoofd kroop en de worden uit je mond haalde.

Het geschreven woord is krachtig en de scherpte van een pen raakt diep.

Schrijven over gevoelens van rouw kan helpen om knopen in jezelf te ontwarren, inzichten te verwerven en helderheid te krijgen. Spelen met (beeld)taal biedt de mogelijkheid om dichter bij jezelf en die of dat verloren ander(e) te komen.

In de workshop 'IK MIS - in woorden' wordt gewerkt rond creatief verwoorden van wat je voelt. A.d.h.v. originele en inspirerende oefeningen ontdek je schrijfstijlen en -vormen, zoek je naar woorden en hun concrete afwerking.

D.m.v. verschillende media en schrijf sprints kom je erachter wat het beste bij jou past, of welk (schrijvers)pad je graag verder wil bewandelen.

Voor wie?

Voor iedereen die worstelt met gevoelens van gemis.

Voor iedereen die graag met pen en papier aan de slag gaat en de storyteller in zichzelf wil ontdekken.

Ervaring of kennis is niet vereist!

Wat meebrengen?

Je favoriete notitieboekje en/of laptop.
Pen en papier zijn aanwezig!

Deze workshop kan gecombineerd worden met de
'IK MIS - in beelden' workshop op 25 oktober 2023!

TOEGANG GRATIS

INSCHRIJVEN IS WEL VERPLICHT!

Yara De Coninck is een jonge, enthousiaste creatieveling die altijd met meerdere projecten tegelijkertijd bezig is. De rode draad door al deze projecten? Verhalen vertellen! Van jongs af aan waren lezen, tekenen en schrijven haar favoriete tijdverdrijf, en toen ze een camera in handen kreeg, begon ze een beeld te krijgen (no pun intended) van alle manieren om een verhaal tot leven te brengen. Ze rondde haar filmopleiding aan het Narafi af en kwam tijdens een traject bij de Samenlevingsdienst terecht in social media, nóg meer storytelling. Daarnaast probeert ze met een open mind de mogelijkheden van het leven en haar rol in deze wereld te ontdekken, met een goed gevulde notitie-app binnen handbereik en een random Spotify playlist op de achtergrond.

QUARTIER workshops3.png

22.11.2023

17u00 - 19u00

@Tolhuis

IK MIS - in woorden

De Warmste Soirée

Quartier vlamt mee met De Warmste Week en presenteert ‘De Warmste Soirée’.

Een ouderwetse spaghettiavond ten voordele van het goeie doel.

“Niet iedereen heeft het geluk om op te groeien zonder zorgen. Onveilige thuissituaties, stress op school, geen recht op vrije tijd en de invloed van sociale media maken kinderen en jongeren vaak heel kwetsbaar.” De Warmste Week verzamelt dit jaar geld in voor meer veilige plekken voor kinderen en jongeren. “Want iedereen verdient een warme jeugd en alle kansen om zich te ontplooien en zonder zorgen te kunnen spelen, ravotten, puberen en lachen.”

Start: 18u30 - 21u30

Spaghetti veg/non-veg. - €12 via inschrijving

 

Alle opbrengsten gaan naar de Warmste Week.

Zodat kinderen en jongeren kunnen opgroeien

zonder zorgen...

de-warmste-week-logo-rgb.jpg
De warmste week Instagram post (2).png

07.12.2023
18u30 - 21u30
@Tolhuis

De Blo(c)kpiknik

Wat?

Quartier gooit tijdens de blok haar (tuin)deuren open voor hardwerkende studenten en buurtbewoners!

Breng je eigen picknick mee of proef van onze hapjes, blaas uit in één van onze strandstoelen, geniet van muziek en ontmoet andere blo(c)kkers uit de buurt.

Vrij toegankelijk voor jou en al je vrienden. Hapjes en drankjes aan democratische prijzen.

Blockpiknik_insta.png

AFGELOPEN

Workshop zeefdrukken 

Ben je graag creatief bezig en zegt zelfliefde je wel wat? Dan ben je tijdens deze workshop aan het juiste adres!
Samen met Scheefdruk leer je een ontwerp maken om dit op een totebag of een eigen kledingstuk te zeefdrukken. Wat betekent zelfliefde voor jou? Welk beeld roept dit bij je op?  Deze vragen zijn de basis voor je eigen zeefdruk ontwerp.
Klaar om vanuit een ander perspectief naar zelfliefde te kijken? Schrijf je in voor deze workshop!

ws-caroussel.jpg

AFGELOPEN

Zeefdruk

Quartier X  ZaVa?!

ZaVa?! kondigt hun festivalweekend aan. Drie dagen vol creativiteit en beweging.

Volg gratis workshops rond fotografie, beweging en tekenen in het verlengde weekend van - 29, 30 april en 1 mei - Het thema dit jaar? Je eigenste zelfbeeld.

Meer info over ZaVa?!

zava_edited.jpg

AFGELOPEN

Quartiexzava

Quartier X Dwaalzin
ZIN in ZINE

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en is jouw zoektocht naar zingeving nog steeds volop aan de gang? Dan ben je zeker welkom op deze Dwaalzinavond in Leuven waar we samen in gesprek gaan en een creatieve invulling zullen geven aan de zin en onzin van het dagelijks leven!

Zingeving? Klinkt een beetje zwaar, maar is eigenlijk deel van elk mensenleven! We hebben allemaal nood aan een doel, mensen rondom ons en een toekomstbeeld van een wereld waarin we willen leven. Veel jongeren stellen zich de vraag ‘Is dit het dan?’, maar je bent niet alleen! Tijdens deze dwaalzinavond gaan we creatief en met de nodige humor aan de slag met deze grote vragen!

Je hoeft trouwens helemaal niet creatief aangelegd te zijn om te kunnen deelnemen aan deze avond! We maken samen stap voor stap een zine (een mini-maga-zine). Leef je uit met collage, doodles of poëzie. 

“Let’s make a zine, or better said, let’s heal our inner child!”

Een Dwaalzinavond wil vrijwilligers bij Dwaalzin en andere jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar samenbrengen. Er wordt een veilige sfeer gecreëerd binnen een beperkte groep zodat we een gesprek rond zingeving kunnen openen. Deze veilige sfeer vraagt een respectvolle houding en openheid van de deelnemers zodat iedereen zichzelf kan zijn.

zininzine.png

AFGELOPEN

zininzine
Quartier X Museumdwalers

Quartier X Museumdwalers

Lange gangen, grote werken, verdwalen in de zalen en gedurfde thema’s bediscussiëren. Museumdwalers nam je mee naar drie verschillende tentoonstellingen met de focus op identiteit en mentaal welzijn. Museumdwalers loopt nu op zijn einde, maar niet getreurd! We nodigen jullie uit voor een chique vernissage met hapjes en drankjes om het samen af te sluiten.

 

Nu is het tijd voor de grande finale. Wij, de vier studenten culturele studies, hebben de feedback vanop de collectieve kladbladen omgezet naar onze eigen posters. Daar zijn we ongelooflijk trots op en deze stellen we graag tentoon tijdens een feestelijke receptie.

 

Kom op 18 april om 20 uur naar het huisvandeTolerantie in Leuven voor een gezellige avond waar je onze prachtige posters kan bewonderen en waar wij een woordje uitleg geven over ons project. 

Iedereen is welkom, dus nodig vrienden uit, schrijf je in via de onderstaande link en zorg dat je erbij bent! Tot dan!

Quartier X Museumdwalers.png

AFGELOPEN

Contact

CONTACT

Stuur ons een bericht,
dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Bedankt voor de inzending!

Over ons

In hartje Covid tijd startten het huisvandeTolerantie en huisvandeMens Leuven een gezamenlijk kunstproject: QUARTIER, een toegankelijk, artistiek stadsproject dat aanstormend creatief talent de kans gaf om via kunst verbinding te creëren tussen mens en buurt.

Kunst op verlaten of voorheen onbeminde plekken. Tussen de bermen, tegen blanco gevels en grijze bruggen. Op beton, in parken en godvergeten hoeken.

De publieke ruimte werd een object/subject van verlangen en vormde een alternatief canvas voor de kunstenaar en diens toeschouwers.

QUARTIER had aandacht voor een stad die voortdurend in beweging is, waar vergankelijkheid en vernieuwing hand in hand gaan en niets ooit bij het oude blijft.

 

Ook QUARTIER ontwikkelde mee en wordt vanaf 2023 een eigen plek in onze eigen buurt. Het project keert van buiten naar binnen en duikt onder in het huisvandeTolerantie. De gastheer van dienst kreeg een bescheiden make-over en helpt QUARTIER een toegankelijke, gastvrije stek te worden waarin ruimte voor experiment, creativiteit, diversiteit en ontmoeting op nummer één staan.

Samenleven & leefbaarheid binnen kleine en grote steden zullen in de toekomst blijvende uitdagingen vormen.

QUARTIER hoopt op haar eigen, frisse manier bruggen te bouwen met en tussen de verschillende Leuvense wijken en hun bewoners en wil d.m.v. doorgedreven samenwerking bijdragen aan een fijne, leefbare en creatieve stad.

Het project blijft bovendien kansen geven aan jong, nieuw talent! De toekomst is immers aan de volgende generaties. Zij houden als geen ander vinger aan de pols.

Hun betrokkenheid en visie zijn essentieel voor de uitwerking van onze programmatie.

 

QUARTIER is een initiatief van het huisvandeTolerantie en huisvandeMens Leuven binnen deMens.nu, de vrijzinnig humanistische koepelorganisatie. Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing gericht op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. De rechten van de mens zijn ons referentiekader. Het geloof in de mens staat centraal.

Over ons
Locatie

Locatie

Brusselsestraat 332
3000 Leuven
logo - huis van de tolerantie-01.png
fakkelwit.png
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Privacy Policy

bottom of page