top of page

1 JAAR LEIFPUNT OOST-BRABANT

Ninnia De Coster

1 jan. 2023

Vrijdag 25 november was het zover: het symposium naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van het

LEIFpunt Oost-Brabant. Het werd een hartverwarmende dag met een ontroerende première en

fantastisch nieuws.


Het LEIFpunt Oost-Brabant dat op 3 december 2021 in de stilte van corona opgestart werd, groeide uit tot een plek waar de Leuvenaars terechtkunnen voor informatie over het levenseinde. Daarvoor kan het punt rekenen op vrijwilligers die zich elke donderdagnamiddag inzetten om vragen rond het levenseinde uit te klaren. Ze staan stil bij de context waarin mensen zich bevinden en begeleiden hen bij het proces om te komen tot het invullen van wilsverklaringen.

Het LEIFpunt vervult op die manier een brugfunctie tussen de wettelijke mogelijkheden en het gebruik ervan. Het hielp het voorbije jaar 200 mensen, maar de impact is veel groter. Familie en zorgverleners krijgen ook meer duidelijkheid.


Oprichting van drie antennes

Dankzij de samenwerking met Zorg Leuven en Bieke Verlinden, is het LEIFpunt gevestigd in lokaal dienstencentrum Ruelenspark van Zorg Leuven. De locatie voor het symposium zette deze samenwerking extra in de verf: we mochten Wim Distelmans, Bieke Verlinden, Roel Van Roosbroeck en Griet Robberechts verwelkomen in het prachtige stadhuis van Leuven.


De vele geïnteresseerden beleefden de première van het theaterstuk ‘B(R)OOS: scènes over het sturen van het levenseinde’.

Theater Aardpaard bracht zeer herkenbare menselijke situaties waarin mensen met het levenseinde geconfronteerd worden.


En er werd ook een nieuwtje gedeeld. Het LEIFpunt Oost-Brabant krijgt drie antennes: lokaal

dienstencentrum De Sprankel in Holsbeek, de huisartsenwachtpost in Rillaar en huisartsenpraktijk

Het Zwaantje in Tildonk.


Word vrijwilliger voor LEIF

Zowel voor ons LEIFpunt in Leuven als voor de nieuwe antennes zoeken we vrijwilligers. Heb je interesse om mensen op weg te helpen bij fundamentele levensvragen? Zie je het zitten om je te verdiepen in de wettelijke context en kan je je een paar dagen per maand vrijmaken? Meld je dan zeker aan bij het huisvandeMens Leuven. Zij werken nauw samen met het LEIFpunt, en vangen de eerste vragen telefonisch op alvorens je een afspraak te geven in het LEIFpunt.

bottom of page